Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν οι χρεώσεις Ιουνίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν οι χρεώσεις Ιουνίου
Δευτέρα, 15/05/2023 - 06:06

Στα ίδια σχεδόν επίπεδα ή με οριακή πτώση αναμένεται να κινηθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο.

Οι νέες χρεώσεις τα τιμολόγια ρεύματος θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας το Σάββατο 20 Μαίου, δηλαδή τα μεσάνυχτα των εκλογών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και την εικόνα των τιμών χονδρικής αναμένεται μια οριακή πτώση για τα τιμολόγια του επόμενου μήνα.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ΡΑΑΕΥ οι τιμές στην Αγορά της Επόμενης Μέρας κινούνται, σε μηνιαία βάση, στα επίπεδα των 116 -118 ευρώ/MWh ελαφρώς μειωμένες από τις αντίστοιχες καταγραφές για τον Απρίλιο.

Ωστόσο με βάση το Χρηματιστήριο Ενέργειας για τη Δευτέρα καταγράφεται ένα εκτίναξη της τιμής, στα 123,41%, (αύξηση της τάξης του 16,1%) με τη συμμετοχή στο εθνικό μείγμα των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου να συμμετέχουν με ποσοστά 35,04% και 37,29%. Ωστόσο δε φαίνεται να επηρεάζει τη γενική εικόνα.

Να σημειωθεί ότι τόσο τον Απρίλιο όσο και το Μάρτιο η τιμές χονδρικής στην Αγορά της Επόεμνης Μέρας κινήθηκαν περίπου 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 156,24 ευρώ το Φεβρουάριο (μείωση 19,5 %) και 276,89 ευρώ το Δεκέμβριο (μείωση 55 %).

Σε ετήσια βάση η τιμή της χονδρικής τιμής έχει πέσει κάτω από το μισό, καθώς φτάνει στο 51% ενώ η μείωση σε σχέση με τον Μάρτιο είναι στο 2% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 120,44 ευρώ/ΜWh.

Οι καλές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις αργίες του Πάσχα οδήγησαν σε πτώση της ζήτησης κατά 8% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο ενώ σε ετήσια βάση η μείωση είναι στο 11%.

Στη διαμόρφωση των τιμών, η διακύμανση του φυσικού αερίου TTF και ο βαθμός διείσδυσης των ΑΠΕ οδήγησαν την τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας από το ελάχιστο των 0,18 ευρώ/MWh ως τα 211 ευρώ/MWh, που ήταν η μέγιστη τιμή του Απριλίου.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στις 3.405.577 MWh. Το μέσο φορτίο του συστήματος ανήλθε στα 4.730 MW. Το ελάχιστο φορτίο συστήματος ήταν 3.193 MW και το μέγιστο 6.570 MW.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή οι ΑΠΕ διατηρούν σχετικά σταθερή συμμετοχή, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και των Μεγάλων Υδροηλεκτρικών ενώ διαπιστώνεται αύξηση του φυσικού αερίου σε σχέση με τον Μάρτιο, μείωση του Λιγνίτη και των Καθαρών Εισαγωγών.

Πάντως, προκειμένου να μην υπάρξει κενό λόγω των εκλογών η κυβέρνηση έχει προνοήσει για τις επιδοτήσεις Ιουνίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μαζί με τις επιδοτήσεις του Μαίου ανακοίνωσε και τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες.

Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής.

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 €/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15€/MWh.