ΔΕΗ- Ομιλος Βιοχάλκο: Επεσαν οι υπογραφές για το πρώτο PPA 10ετούς διάρκειας

ΔΕΗ- Ομιλος Βιοχάλκο: Επεσαν οι υπογραφές για το πρώτο PPA 10ετούς διάρκειας
Δευτέρα, 15/05/2023 - 06:24

Το άνοιγμα της αγοράς των PPAs στην Ελλάδα σηματοδοτεί η πρώτη διμερής μακροχρόνια σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγό σε μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή.

Ο λόγος για τη συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και των εταιρειών του ομίλου Βιοχάλκο που ήδη έχει ενεργοποιηθεί.

Και την ίδια ώρα ετοιμάζεται η δεύτερη συμφωνία PPA, καθώς η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο Τιτάν χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

H πρώτη ελληνική σύμβαση, έγινε εφικτή μετά τη νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση των μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων προμήθειας, από το πλαφόν που έχει επιβληθεί στην αμοιβή των παραγωγών ρεύματος όλων των τεχνολογιών κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των βιομηχανικών καταναλωτών με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνη Κοντολέων να χαρακτηρίζει το μέτρο μονόδρομο για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει δεκαετή διάρκεια και αφορά στην παροχή ενέργειας 1,2 TWh ετησίως που καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των εταιριών του ομίλου Βιοχάλκο τόσο στην Υψηλή όσο και στη Μέση.

Η σύμβαση έχει δύο στάδια και ειδικότερα τη μορφή PPA με φυσική παράδοση σε πρώτη φάση και τη μετατροπή της στη συνέχεια σε χρηματοοικονομικό PPA. Η πρώτη φάση της φυσικής παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας έχει διετή διάρκεια και με την επιλογή αυτή εξασφαλίζεται η απεμπλοκή από το πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρισμού που έχει επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση λόγω της ενεργειακής κρίσης. Εκτιμάται δε ότι μετά τα δυο χρόνια θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού και βεβαίως θα έχει αποσυρθεί το πλαφόν.

Από το 2025 το PPA θα μετατραπεί σε χρηματοοοικονομικό προϊόν όπου η Βιοχάλκο θα έχει τη δυνατότητα διάθεσης του στην αγορά και κατά συνέπεια διαχείρισης του ρίσκου που ενυπάρχει σε μια τόσο μακροχρόνια συμφωνία.

Αλλά και σε ό,τι αφορά τη μορφή της ενέργειας υπάρχουν διαφοροποιήσεις, καθώς στα πρώτα δύο χρόνια η ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται από το σύνολο των συμβατικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ (λιγνίτης, φυσικό αέριο, νερά). Στη συνέχεια θα εξασφαλίζεται πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα προέρχεται από τα φωτοβολταικά πάρκα της ΔΕΗ, που ήδη κατασκευάζονται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιμέρους συμφωνίες υπεγράφησαν μεταξύ των εταιριών του ομίλου Βιοχάλκο και της ΔΕΗ παραγωγού ενώ την εκπροσώπηση των εταιριών θα έχει ο Ήρων με την ιδιότητα του προμηθευτή, όπου θα διαχειρίζεται τις ποσότητες ενέργειας μέσα από το χρηματιστήριο με βάση το προφίλ κατανάλωσης των εργοστασίων της βιομηχανίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο όμιλος της Βιοχάλκο πέραν της συμφωνίας με τη ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες αλλά πολύ μικρότερες συμφωνίες προμήθειας με άλλους παραγωγούς ΑΠΕ που αφορούν κυρίως αιολική ενέργεια, με την ΗΡΩΝ να αποτελεί τον προμηθευτή που θα διαχειριστεί όλες αυτές τις ποσότητες στην αγορά.