Hellenic Cables: Διπλασιασμός της παραγωγής καλωδίων με επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ

Hellenic Cables: Διπλασιασμός της παραγωγής καλωδίων με επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ
Πέμπτη, 06/04/2023 - 06:35

Η ζήτηση για καλώδια αυξάνεται καθώς η τάση για εξηλεκτρισμό κυριαρχεί παγκοσμίως. Η συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί από 20% σήμερα σε 40% το 2050.

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ με έμφαση στην παραγωγή καλωδίων για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων υλοποιεί την τρέχουσα διετία η Hellenic Cables, μέλος της Cenergy Holdings, στο εργοστάσιο στο Σουσάκι Κορινθίας. Ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον στην αγορά ενέργειας όπως τα υποβρύχια καλώδια υπερυψηλής συνεχούς τάσης και τα δυναμικά καλώδια.

Η ζήτηση για καλώδια αυξάνεται καθώς η τάση για εξηλεκτρισμό κυριαρχεί παγκοσμίως. Η συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί από 20% σήμερα σε 40% το 2050. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας αυτής θα παράγεται από ΑΠΕ αυξάνοντας την ανάγκη διασυνδέσεων με τα δίκτυα.

Στόχος του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας είναι ο διπλασιασμός της παραγωγικής δυναμικότητας για καλώδια που συνδέουν τις ανεμογεννήτριες μεταξύ τους και με τη στεριά, αλλά και για υποβρύχιες διασυνδέσεις.

Σημειώνεται ότι η Cenergy Holdings κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά με μερίδιο άνω του 50% στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων. Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου ενώ στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% - 20%.

Τα στοιχεία παρουσίασαν χθες σε εκδήλωση της εταιρείας για την παρουσίαση του εργοστασίου Fulgor (της Ελληνικά Καλώδια) o οικονομικός διευθυντής της Cenergy Holdings Αλέξανδρος Μπένος, και ο γενικός διευθυντής της Hellenic Cables Κωνσταντίνος Σαββάκης.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται κυρίως στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία. Στην Ελλάδα η αγορά συνίσταται κυρίως στα έργα των νησιωτικών και διεθνών διασυνδέσεων και της ανάπτυξης του χερσαίου συστήματος μεταφοράς ενώ τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένονται προς το τέλος της δεκαετίας.

Ο όμιλος προχωρά παράλληλα σε εξειδίκευση της παραγωγής καλωδίων επικεντρώνοντας το εργοστάσιο της Κορίνθου στις υποβρύχιες διασυνδέσεις, τη Θήβα στη μέση, υψηλή και υπερυψηλή τάση και το πρώην εργοστάσιο Πετζετάκι στον Ελαιώνα στη χαμηλή τάση και τον κτιριακό τομέα. Τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2022 είναι χαρακτηριστικά της ισχυρής θέσης αλλά και της δυναμικής της εταιρείας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το 2022 η Cenergy Holdings εμφάνισε ισχυρή κερδοφορία, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 31% σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων ανήλθε σε ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ.