Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα συρτάρια του ΥΠΕΝ η ρύθμιση για τους κακοπληρωτές

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα συρτάρια του ΥΠΕΝ η ρύθμιση για τους κακοπληρωτές
Δευτέρα, 03/04/2023 - 06:40

Για μετά τις εκλογές μετατίθεται η ρύθμιση για την Καθολική Υπηρεσία, η οποία έχει αναδειχθεί σε καταφύγιο κακοπληρωτών.

Για μετά τις εκλογές μετατίθεται η ρύθμιση για την Καθολική Υπηρεσία, η οποία έχει αναδειχθεί σε καταφύγιο κακοπληρωτών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ το 2010 οι καταναλωτές ρεύματος που αναζητούσαν καταφύγιο στην Καθολική Υπηρεσία δεν ξεπερνούσαν τους 22.000 σήμερα έχουν φτάσει τους 210.000 και όπως αναφέρουν παράγοντας της αγοράς λιγότεροι από το 10% αυτών πληρώνει τους λογαριασμούς του.

Οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν την Καθολική Υπηρεσία ως καταφύγιο και δεν πληρώνουν ποτέ ενώ οι εταιρίες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αποκοπές της ηλεκτροδότησης.

Η πρόταση που έχει υποβάλει στο ΥΠΕΝ ο Σύνδεσμος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας είναι να τεθεί χρονικό όριο τριών μηνών στην εκπροσώπηση εντός της Καθολικής Υπηρεσίας.

Πρόταση η οποία είχε θεωρηθεί λογική από το υπουργείο που αντιπρότεινε τους πέντε μήνες.

Μάλιστα έχει εξετάσει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην δημιουργία ενός νέου, ελκυστικού τιμολογίου Καθολικής Υπηρεσίας για τους προμηθευτές, ώστε ο πάροχος να προκύπτει από την ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ και όχι διοικητικά από τον εκάστοτε υπουργό Ενέργειας.

Ωστόσο μετά τις συσκέψεις που έγιναν το περασμένο Φθινόπωρο δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Εξάλλου απαιτείται αναθεώρηση του Κώδικα Λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως νομοθετική ρύθμιση, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει πριν τις εκλογές.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς το ζήτημα χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, καθώς στερεί ρευστότητα από τις εταιρείες, καθώς ελάχιστοι από τους καταναλωτές που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία εξοφλούν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως.

Στοιχεία μεγάλων εταιρειών δείχνουν ότι μόνο 9%-10% που βρίσκεται σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας, είναι συνεπής. Ακόμη χειρότερα, πάνω από το 60% των πελατών δεν πληρώνει ποτέ.

Πάντως, καταγράφεται σταθεροποίηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών κάτι που αποδίδεται στην πτώση των τιμών στην χονδρική αγορά του ρεύματος, ως αποτέλεσμα του ήπιου χειμώνα και της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Η μείωση αυτή αποτυπώνεται και στα τιμολόγια λιανικής μαζί με τις κρατικές επιδοτήσεις, οι οποίες πλέον είναι υποτυπώδεις. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών δεν αποκλιμακώνονται αλλά έχει σταματήσει η αλματώδης αύξηση όπως συνέβαινε στους προηγούμενους μήνες. Η αποπληρωμή των λογαριασμών από τους καταναλωτές, αλλά και κυρίως η μείωση των τιμών στην χονδρική αγορά έχει περιορίσει τις πιέσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Όσο για τον ενεργειακό τουρισμό είναι ένα φαινόμενο που τους τελευταίους μήνες δεν υφίσταται κυρίως λόγω των επιδοτήσεων που τελικώς φέρνουν τα τιμολόγια όλων των παρόχων στα ίδια περίπου επίπεδα, αλλά και της ανησυχίας που προκαλεί η κρίση στους καταναλωτές. Πάντως οι εταιρίες θεωρούν ότι θα πρέπει να μπουν όρια ως προς τη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο και κυρίως να μην δίνεται η δυνατότητα να αφήνουν πίσω τους απλήρωτους λογαριασμούς.