Eunice για ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: To project Gap δεν είναι ανταγωνιστικό του GREGY

Eunice για ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: To project Gap δεν είναι ανταγωνιστικό του GREGY
Τετάρτη, 22/03/2023 - 06:28

H Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει πολλές ηλεκτρικές διεθνείς διασυνδέσεις και να εξελιχθεί σε ενεργειακό ηγέτη επεσήμανε ο ελληνοαμερικανός Andreas Borgeas, Greece-Africa Power (GAP), του διακρατικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω του project GAP που προωθεί η εταιρία Eunice, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο και σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα στην ΝΑ Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Greece-Africa Power προβλέπεται να ξεκινήσει από την περιοχή Mesra Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγει στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, ενώ θα συνδυαστεί με μια δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης με το Λαύριο της Αττικής (South Aegean Interconnector) μέσω της νησίδας Λέβιθα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δυο διασυνδέσεων με ισχύ 2GWανέρχεται σε 2,8 δις ευρώ και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τους είναι το 2030.

Πλεονεκτήματα του GAP σύμφωνα με τον κ. Borgeas, είναι ότι πρόκειται για τη συντομότερη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (450 χλμ σε ευθεία γραμμή), γεγονός διασφαλίζει χαμηλότερα τέλη μεταφοράς της ενέργειας. Επίσης η όδευση βρίσκεται εντός της οριοθετημένης Ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, και σε περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης όπου η υποθαλάσσια τοπογραφία είναι λιγότερο απότομη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κατά πόσο το συγκεκριμένο project λειτουργεί ανταγωνιστικά με την άλλη ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου και έχει την επωνυμία GREGY, σημείωσε ότι ο πραγματικός ανταγωνισμός βρίσκεται στις Βρυξέλες προκειμένου να εξασφαλισθεί η ένταξη στη λίστα των PCI. Η σχετική αξιολόγηση γίνεται το Νοέμβριο και όπως είπε χαρακτηριστικά ανταγωνιζόμαστε με την Ιταλία ή τις Σκανδιναβικές χώρες και όχι εντός Ελλάδας. «Τα έργα που θα υλοποιηθούν δεν θα αποφασιστούν στην Αθήνα, το Κάιρο ή την Ουάσιγκτον αλλά στις Βρυξέλες», ανέφερε.

Τόνισε δε ότι όσες περισσότερες διασυνδέσεις γίνουν τόσο το καλύτερο για την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης με πράσινη ενέργεια και την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης.

Πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας του GAPμε το GREGYαν και όπως είπε μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σχετικές επαφές μέχρι. Υπογράμμισε τέλος ότι το έργο είναι απολύτως συμβατό με διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με τον κ. Borgeas το έργο που αποτελεί πρόταση του Ομίλου Eunice, περιλαμβάνεται στο δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) και είναι υποψήφιο για ένταξη στις λίστες των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος PCI και PMI, κάτι που θα διευκολύνει την αδειοδότηση και τη χρηματοδότησή του.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα ο κ. Borgeas έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τις Βρυξέλλες και όπως είπε υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο project από γαλλικές εταιρίες ενώ ήδη στηρίζεται από την αμερικανική MC DERMOTT.