Οι ώρες αιχμής και οι διακοπές ρεύματος μέσα στο χειμώνα

Οι ώρες αιχμής και οι διακοπές ρεύματος μέσα στο χειμώνα
Παρασκευή, 28/10/2022 - 07:29

Το ερώτημα που υπάρχει είναι εάν προλειαίνει το υπουργείο το έδαφος για διακοπές ρεύματος μέσα στο χειμώνα ενόψει κορύφωση της ζήτησης.

Σύσταση για μείωση στην κατανάλωση του ρεύματος εμπεριείχαν οι ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Το ερώτημα που υπάρχει είναι εάν προλειαίνει το υπουργείο το έδαφος για διακοπές ρεύματος μέσα στο χειμώνα ενόψει κορύφωση της ζήτησης και κατ’επέκταση δοκιμασίας του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Ενέργειας προέβη σε συστάσεις προς τους πολίτες «Η προσπάθεια πρέπει να είναι η εξοικονόμηση στο ρεύμα. Δεν ξεχνάμε τον θερμοσίφωνα, δεν αφήνουμε ακόμα και ένα φως ανοιχτό. Όλα αυτά τελικά κοστίζουν στην τσέπη», δήλωνε τον περασμένο Φεβρουάριο στον ΑΝΤ1. Χθες, ο κ. Σκρέκας κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις ενεργοβόρες συσκευές (θερμοσίφωνας, φούρνο, πλυντήριο κλπ) το διάστημα 6μ.μ.-9 μ.μ. το βράδυ. Τις ώρες δηλαδή που τα περισσότερα νοικοκυριά βρίσκονται στο σπίτι. Η σύσταση βέβαια δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ωστόσο η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί πλέον και ένα κίνητρο για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη επιδότηση ρεύματος.

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας διαβεβαίωσαν πως δεν θα πάμε σε διακοπές ρεύματος μέσα στον χειμώνα. Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στα πρόσφατα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που δείχνουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η κατανάλωση του ρεύματος για πελάτες χαμηλής τάσης για το μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν μείωση 3,98% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επομένως, πηγές του υπουργείου εκτιμούν πως είναι εφικτός ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% που έχει θέσει η Ε.Ε. Το ΥΠΕΝ δεν θέλει η πρόσφατη μείωση των τιμολογίων από τους παρόχους για το μήνα Νοέμβριο να αποτελέσει σήμα ότι επιστρέφουμε στα προ κρίσης επίπεδα. Να σημειωθεί πως καθησυχαστικός εμφανιζόταν ο υπουργός Ενέργειας πριν ένα περίπου μήνα, όταν διαβεβαίωνε πως είναι εξασφαλισμένη η επάρκεια ισχύος. Σε κάθε περίπτωση οι χαμηλές θερμοκρασίες θα αποτελέσουν το πρώτο «crash test» για το σύστημα.