Επιδότηση στο ρεύμα: Μέχρι τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις

Επιδότηση στο ρεύμα: Μέχρι τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις
Δευτέρα, 24/10/2022 - 06:06

Εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι μειωμένες τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ενέργειας πριν λίγες ημέρες στην πράξη σημαίνει πως θα χρειαστούν λιγότεροι πόροι να διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σίγουρα όμως δεν θα αλλάξει το κλιμακωτό σύστημα επιδότησης που εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το οποίο εάν ένας καταναλωτής ξεπερνούσε τις 500 κιλοβατώρες το μήνα τότε θα μειωνόταν το ποσό επιδότησης και κατ’ επέκταση θα αυξανόταν το ποσοστό της επιβάρυνσης.

Την ίδια ώρα, η ελληνική αγορά ενέργειας να έχει την πιο ακριβή χονδρεμπορική τιμή για ακόμα μια μέρα στην Ευρώπη. Η μέση τιμή της σήμερα διαμορφώνεται στα 234,07 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Παρόν» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρει πως «παρά τη δυσμενή συγκυρία, η κυβέρνηση εντόπισε και αξιοποίησε δύο νέα δεδομένα: Πρώτον, την άμεση, πλέον, ανάγκη για αύξηση της ελληνικής παραγωγής ενέργειας, οπότε φάνηκε η ορθότητα της πολιτικής μας υπέρ των ΑΠΕ, καθώς προέκυψε η ανάγκη επίσπευσης της ενεργειακής μετάβασης και συγχρόνως της προστασίας του περιβάλλοντος. Άλλωστε η πράσινη μετάβαση είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δεύτερον, την έκρηξη του ενδιαφέροντος για νέες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, η οποία είναι αποτέλεσμα της σωστής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και διασφαλίζει ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συνεπώς προσελκύει επενδυτές».