Δρομολογούνται εξελίξεις για το έργο στη Μεσοχώρα

Δρομολογούνται εξελίξεις για το έργο στη Μεσοχώρα
Πέμπτη, 22/09/2022 - 06:53

Το έργο καθυστέρησε διότι ήταν αφενός συνδεδεμένο με την εκτροπή του Αχελώου και αφετέρου λόγω της ακύρωσης από το ΣτΕ το 2020 των περιβαλλοντικών όρων που είχαν εγκριθεί το 2017.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα βρεθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην περιοχή όπου θα έχει συναντήσεις για το έργο που έχει απασχολήσει αρκετά χρόνια. Αφορά το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας που έχει ολοκληρωθεί από τη ΔΕΗ εδώ και χρόνια και αποτελείται από τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 161,6 MW και θα επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ειδικότερα, θα εξασφαλίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 362 GWh ετησίως, θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους κάθε χρόνο και θα ενισχύσει την επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Υπενθυμίζεται, πως η κατασκευή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου, για το οποίο η ΔΕΗ έχει δαπανήσει 280 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το 1986 και έως τον Απρίλιο του 2001 οι εργασίες είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Το έργο καθυστέρησε διότι ήταν αφενός συνδεδεμένο με την εκτροπή του Αχελώου και αφετέρου λόγω της ακύρωσης από το ΣτΕ το 2020 των περιβαλλοντικών όρων που είχαν εγκριθεί το 2017.

Για το φράγμα της Μεσοχώρας θα υπάρχουν εξελίξεις έχει γίνει σπουδαία δουλειά ανέφερε την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε συνέδριο. Όπως είπε, «άλλαξε το περιφερειακό πλαίσιο για να είναι επιλέξιμο ένα τέτοιο έργο, προχώρησε η αλλαγή των σχεδίων λεκανών απορροής ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με το συμβούλιο της επικρατείας», ανέφερε ο υπουργός.