Στα… κάγκελα η ευρωπαϊκή βιομηχανία για τα μέτρα της Κομισιόν

Στα… κάγκελα η ευρωπαϊκή βιομηχανία για τα μέτρα της Κομισιόν
Παρασκευή, 09/09/2022 - 06:33

Zητά τη λήψη άμεσων μέτρων και την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με τους «διακόπτες» να κατεβαίνουν σε πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανικές μονάδες λόγω του εκρηκτικού κόστους ενέργειας η ευρωπαϊκή βιομηχανία θέτει θέμα λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων και την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ανησυχία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης αλλά και για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεγάλη.

Σε κοινή επιστολή προς την τσεχική προεδρία της ΕΕ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λαίεν, οι 12 ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί φορείς αναφέρονται στο κλείσιμο μονάδων και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία εξ αιτίας της εκτόξευσης του κόστους του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

Θέτουν ζήτημα για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου. «Δεδομένης της συγκέντρωσης της αγοράς από την πλευρά της προσφοράς, της αστάθειας και του ακραίου επιπέδου των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει εάν η αγορά φυσικού αερίου λειτουργεί. Η κατάσταση αυτή έχει σοβαρές συνέπειες και για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» τονίζει η επιστολή και προσθέτει:

«Η τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ να κορυφώθηκε στα 334 €/MWh (TTF τιμές spot) πριν από δύο εβδομάδες, ένα επίπεδο που είναι 15 φορές ανώτερο από τις προ κρίσης τιμές, 10 φορές υψηλότερο από τις τιμές των ΗΠΑ και πολύ πάνω από τις τιμές στην Ασία. Είναι σαφές ότι η σχέση με η κανονική αγορά έχει χαθεί.

Οι περικοπές και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Τις τελευταίες εβδομάδες ένας μεγάλος αριθμός βιομηχανικών μονάδων έκλεισαν ή μείωσαν την παραγωγή τους στην Ευρώπη και αναμένεται να κλείσουν και άλλοι τις επόμενες εβδομάδες. Αυτές οι μαζικές περικοπές θα αυξήσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες αγορές για στρατηγικές αλυσίδες εφοδιασμού και θα αυξήσουν δραστικά τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα.

Για πολλές βιομηχανίες έντασης ενέργειας δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία επιχειρηματική περίπτωση να συνεχιστεί η παραγωγή στην Ευρώπη, ούτε ορατότητα και βεβαιότητα για επενδύσεις και περαιτέρω εξελίξεις. Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των μονάδων αρχίζουν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις αλυσίδες αξίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή βιομηχανική βάση και ευρύτερα τη διαθεσιμότητα βασικών προϊόντων.

Αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

«Απαιτείται άμεση και αποτελεσματική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζουν οι 12 βιομηχανικοί φορείς και καλούν την πρόεδρο της Κομισιόν στο πλαίσιο της επικείμενης ομιλίας της στις 14 Σεπτεμβρίου και το Έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, που συνεδριάσει σήμερα, να θεσπίσουν επειγόντως μέτρα με στόχο τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση του από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέλος ζητούν την προσαρμογή του προσωρινού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων στη νέα πραγματικότητα της κρίσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/09/2022 - 08:25