Σε λάθος κατεύθυνση τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας λένε οι δήμοι

Σε λάθος κατεύθυνση τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας λένε οι δήμοι
Πέμπτη, 08/09/2022 - 06:12

Οι δήμοι που δεν θα συμμορφωθούν με τους στόχους της κυβέρνησης για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%, απειλούνται με οικονομικό στραγγαλισμό.

Την αντίθεσή τους στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση εκφράζουν δήμοι. Ορισμένοι δήμαρχοι μιλώντας στο iEnergeia.gr τονίζουν πως οι οικονομικές κυρώσεις θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλα προβλήματα, ενώ περιμένουν την εξειδίκευση των κυρώσεων.

Τιμωρητικού χαρακτήρα μέτρα για τους δήμους και τους φορείς του δημοσίου που δεν προχωρούν σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί ενέργειας και εσωτερικών. Τρεις μήνες μετά τις ανακοινώσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια κτίρια υπάρχει πολύ μικρή συμμετοχή καθώς από τους 2.495 φορείς του δημοσίου αυτοί που έχουν ορίσει υπεύθυνο και έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα είναι 221. Υπενθυμίζεται, πως τα μέτρα του Ιουνίου προέβλεπαν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% μέσα στον επόμενο χρόνο και κατά 30% έως το 2030. Προβλέπεται επίσης ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας και συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.

Οι δήμοι που δεν θα συμμορφωθούν με τους στόχους της κυβέρνησης για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%, απειλούνται με οικονομικό στραγγαλισμό, καθώς δεν θα αξιολογούνται αιτήματά τους για ενισχύσεις από τον τακτικό αποθεματικό. Επίσης, η εξοικονόμηση κατά 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό θα είναι όρος για τη στήριξη των δήμων.

Όσοι δήμοι πετύχουν 15% εξοικονόμηση θα επιβραβεύονται κατά 5% επιπλέον για την ενίσχυση τους, είτε μέσω του αποθεματικού, είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Στην αξιολόγηση των δράσεων διευκρινίστηκε πως θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες.

Την άλλη Δευτέρα ξεκινάει το πρόγραμμα ηλέκτρα για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα θα αφορά χώρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σχολεία, νοσοκομεία και χώρους των ΟΤΑ όπου ο στόχος είναι μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Θα ακολουθήσουν δράσεις στον ιδιωτικό τομέα δράσεις εξοικονόμησης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας θα γίνει καμπάνια για τους καταναλωτές. Στόχος να δημιουργηθούν στην Ελλάδα σχήματα οικονομικών κινήτρων που να συνδυάζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/09/2022 - 07:09