Απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος: Αυξάνονται τα χρέη των καταναλωτών

Απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος: Αυξάνονται τα χρέη των καταναλωτών
Πέμπτη, 08/09/2022 - 06:21

Οι προμηθευτές ζητούν να περιοριστεί η δυνατότητα σε καταναλωτές με αυξημένα χρέη να αλλάζουν πάροχο.

Δίχως φρένα αυξάνονται τα χρέη των καταναλωτών ενέργειας προς τους παρόχους και σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτά ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ. Άλλωστε, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προειδοποίησε με επιστολή της στο ΥΠΕΝ τον περασμένο μήνα για «λουκέτα» στην αγορά. Από την άλλη πλευρά οι προμηθευτές ζητούν να περιοριστεί η δυνατότητα σε καταναλωτές με αυξημένα χρέη να αλλάζουν πάροχο.

Στο μεταξύ κατά 34% αυξήθηκε η λιανική τιμή ρεύματος στη χώρα μας τον Αύγουστο σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Τιμών Ενέργειας για τους Οικιακούς Καταναλωτές (HEPI). Λονδίνο και Κοπεγχάγη είναι οι πιο ακριβές πόλεις στην Ευρώπη και ακολουθούν Ρώμη και Άμστερνταμ, με τη χώρα μας να είναι στη 16η θέση ανάμεσα σε 33 χώρες που υπολογίζει ο δείκτης. Η χώρα μας βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος διαμορφώνεται στα 29,16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή της κιλοβατώρας στη χώρα μας διαμορφώθηκε για τον Αύγουστο στα 29,19 λεπτά του ευρώ.

Η Ελλάδα έχει την 5η ακριβότερη τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη με 21,46 λεπτά του ευρώ ανα κιλοβατώρα και κατέγραψε αύξηση τον Αύγουστο 41%. Την υψηλότερη τιμή πληρώνουν οι κάτοικοι του Άμστερνταμ που πληρώνουν 2 φορές περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ακολουθεί η Κοπεγχάγη, η οποία είναι η δεύτερη πιο ακριβή πρωτεύουσα. Η Στοκχόλμη είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη πιο ακριβή πρωτεύουσα.