Γιατί η ΔΕΗ ζητάει από τον Αρειο Πάγο πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Γιατί η ΔΕΗ ζητάει από τον Αρειο Πάγο πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Πέμπτη, 02/06/2022 - 07:08

Η νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής, που στην πράξη θα καταργηθεί με τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου, κρίνεται πλέον δικαστικά.

Η πρώτη συλλογική αγωγή καταναλωτών μπήκε στις αίθουσες του Πρωτοδικείου χθες και θα εκδικαστεί στις 6 Ιουλίου μετά από αίτημα της ΔΕΗ, που έγινε αποδεκτό.

Θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες δίκες, καθώς είτε συλλογικά είτε ατομικά καταναλωτές που επιβαρύνθηκαν με υψηλές χρεώσεις, απόρροια της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στρέφονται κατά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το αίτημα της ΔΕΗ προς τον Αρειο Πάγο για τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης προκειμένου να κριθεί αν η ρήτρα είναι παράνομη ή όχι έχει τρεις στοχεύσεις:

Πρώτον, να κριθεί η απόφαση σε ανώτατο επίπεδο δικαστικά, ώστε να μη φουντώσει ένα νέο κίνημα «Δεν πληρώνω». Ηδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται δραματικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ προβλέπει αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών ύψους 45,9 εκατ. ευρώ έναντι μικρής αντιστροφής στο πρώτο τρίμηνο ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, με την απευθείας προσφυγή στον Αρειο Πάγο παρακάμπτονται οι αποφάσεις άλλων δικαστηρίων ανά την Ελλάδα, που μπορεί να είναι και αντικρουόμενες για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τρίτον, να αρθεί η αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις ενέργειας που προκαλεί ένα μετέωρο ερώτημα για το αν ένας μηχανισμός που αντικατροπτίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε τιμολογούμενη περίοδο είναι νόμιμος ή όχι.

Η ακρόαση των φορέων ώστε να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος εάν και κατά πόσο θα παραπέμψει το ζήτημα σε πιλοτική δίκη, όπως επιθυμεί η ΔΕΗ, αναμένεται σε δύο εβδομάδες από τώρα και ειδικότερα στις 14 Ιουνίου.

Θυμίζουμε ότι η πιλοτική δίκη σε επίπεδο Αρείου Πάγου εφαρμόζεται από το φθινόπωρο και επιλέγεται για υποθέσεις που αφορούν πολύ κόσμο και για τις οποίες εκκρεμεί μεγάλος αριθμός προσφύγων. Με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου, κάποιες υποθέσεις εισάγονται συντομότερα στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο ώστε να επιλυθεί το θέμα ταχέως.

Εν αναμονή της απόφασης προσωρινής διαταγής για τις αποκοπές ρεύματος

Ενώ η συζήτηση των συλλογικών αγωγών της ΕΚΠΟΙΖΩ και του Ινστιτούτου Καταναλωτών κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής αναβλήθηκε για τις 6 Ιούλιου σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για προσωρινή ή όχι διαταγή να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Περίπου στις 12.30 αναμένεται το Πρωτοδικείο να εκδώσει την απόφαση του επί της προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές ενώσεις και επαγγελματικές ομάδες, η οποία απόφαση θα ισχύει μέχρι τις 6 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συζήτηση της υπόθεσης.
Κατά την διαδικασία, κατέθεσε ο πρόεδρος εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης, σημειώνοντας ότι οι συνάδελφοι του προπηλακίζονται όταν πηγαίνουν να κόψουν το ρεύμα. "Εντολές εκτελούν. Ανεξαρτήτως τιμολογίου, Ανεξαρτήτως πελάτη, εάν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το σύνολο του τιμολογίου, του κόβεται το ρεύμα. Λαμβάνουμε καθημερινά εντολές για διακοπή ρεύματος. Μόνο 500 έχουμε στην Αττική και 1.500 σε όλη τη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/06/2022 - 08:24