Επίδομα για το ρεύμα: Νέες εξελίξεις για τα 600 ευρώ αναδρομικά

Επίδομα για το ρεύμα: Νέες εξελίξεις για τα 600 ευρώ αναδρομικά
Δευτέρα, 23/05/2022 - 07:03

Οι νέες εξελίξεις για το επίδομα για το ρεύμα που θα φτάνει έως τα 600 ευρώ.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τις αναδρομικές επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές που είναι δικαιούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εντός της εβδομάδας θα καταθέσουν νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα προσδιορίζεται ο τρόπος επιστροφής στους τελικούς καταναλωτές των επιπλέον χρεώσεων της περιόδου μέχρι και τον Μάρτιο, ενώ για την εφαρμογή όλων αυτών των αλλαγών θα πρέπει να ακολουθήσει και η έκδοση υπουργικής απόφασης για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας.

Όπως όλα δείχνουν η ρύθμιση θα κατατεθεί με μορφή τροπολογίας κατά πάσα πιθανότητα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κλιματική πολιτική, το οποίο θα συζητηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη (25 και 26 Μαΐου) στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ποιοι θα λάβουν επίδομα για το ρεύμα

Το μέτρο αφορά λογαριασμούς ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και θα καλύπτει καταναλώσεις κύριας κατοικίας άνω των 300 κιλοβατωρών τον μήνα για νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Πρόκειται για 1,3 εκατ. καταναλωτές οι οποίοι για να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο gov.gr στις αρχές Ιουνίου. Σε αυτή θα δηλώνουν τον αριθμό του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος και τον τραπεζικό τους λογαριασμό IBAN, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα επικαιροποίησης της κύριας κατοικίας τους.

Η πλατφόρμα θα αντλεί απευθείας από την ΑΑΔΕ τα στοιχεία του εισοδήματος και από τους προμηθευτές ρεύματος τα στοιχεία της κατανάλωσης, το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες αλλά και των εκπτώσεων από τους παρόχους και το ποσό της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη διάρκεια του εξαμήνου. Από τη συνολική επιβάρυνση θα αφαιρείται το ποσό των επιδοτήσεων και εκπτώσεων και επί της διαφοράς που θα προκύπτει ο καταναλωτής θα λαμβάνει το 60% με απευθείας κατάθεση στον τραπεζικό του λογαριασμό, 15 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης.

Για παράδειγμα:

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής φθάνει αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμό ήταν διπλάσια της προαναφερθείσας, δηλαδή φτάσει τα 3.000 ευρώ, και η επιδότηση ήταν 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ που απομένουν δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε επιδότηση ύψους 1.200 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση ενεργοποιείται «κόφτης» και ο καταναλωτής λαμβάνει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.