Απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν: Γιατί συνθλίβεται η ενωμένη αντιπολίτευση

Απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν: Γιατί συνθλίβεται η ενωμένη αντιπολίτευση
Πέμπτη, 31/08/2023 - 07:24

Ο ρόλος της Ακσενέρ και το μπλόκο στον Ιμάμογλου- Τι γράφει το K-Report.

Θυμάστε πόσες φορές τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν ...τελειώσει τον Ταγίπ Ερντογάν; Πόσες φορές έχουν εξαγγείλει τον πολιτικό του θάνατο;

Ε, όχι απλώς ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πανίσχυρος, αλλά και ...θρυμματίζει την ενωμένη αντιπολίτευση! Η Μεράλ Ακσενάρ όχι απλώς αποχωρεί από τη συμμαχία των έξι κομμάτων που διεκδικούσαν την εξουσία από τον Ερντογάν και το κόμμα του, αλλά και ενδέχεται, όπως όλα δείχνουν, να συνεργαστεί και μαζί του.
Η αντιπολίτευση πλέον στην Τουρκία οφείλει να ξεκινήσει από την αρχή, καθώς προωθείται το δικαστικό μπλόκο στον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου, ενώ και το φιλοκουρδικό HDP δείχνει να αναστέλλει τη λειτουργία του.

Για τις εξελίξεις στην τουρκική αντιπολίτευση αναδημοσιεύουμε από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή και που κάθε Τετάρτη ασχολείται σε ειδική έκδοση με τις εξελίξεις στην Τουρκία- από τη γειτονική μας χώρα γράφουν οι δημοσιογράφοι Ευάγγελος Αρεταίος και Μαρία Ζαχαράκη.

Το τέλος της ενωμένης Αντιπολίτευσης

Διαλύεται και επισήμως η συμμαχία της αντιπολίτευσης καθώς η Μεράλ Ακσενέρ, στην πρώτη εκτενή τοποθέτηση της μετά την εκλογική ήττα, επιτέθηκε τόσο κατά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όσο και εναντίον των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Xωρίς ίχνος αυτοκριτικής, η Ακσενέρ κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου ότι εμπόδισε τους δύο δημάρχους να είναι υποψήφιοι αλλά κατηγόρησε και τον Ιμάμογλου και τον Γιαβάς ότι δεν ακολούθησαν «τη βούληση του έθνους» και ότι δείλιασαν μπροστά στον Κιλιτσντάρογλου.

Ακσενέρ με Ερντογάν; Η Ακσενέρ είπε ότι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές το ΙΥΙ θα κατέβει μόνο του ενώ στην Άγκυρα ήδη βρίθουν φήμες ότι η Ακσενέρ θα συνεργαστεί στο τέλος με τον Ερντογάν και το ΑΚΡ. Ήδη, σύμφωνα με τουρκικά αντιπολιτευόμενα μέσα, η Ακσενέρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν για το θέμα του δολοφονημένου πριν από τις εκλογές Γκρίζου Λύκου Σινάν και συνομιλητές του KReport στην Τουρκία εικάζουν ότι ίσως ήταν το πρώτο βήμα προσέγγισης.

Το CHP είναι αλλού: Μέσα σε ατμόσφαιρα άρνησης ευθυνών και αποφυγής της πραγματικότητας, το CHP συνεχίζει τις ενδοκομματικές κόντρες, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Οζγκιούλ Οζέλ, να ετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία του CHP απέναντι στον Κιλιτσντάρογλου.

Εγκαταλείπουν και οι Κούρδοι: Το φιλοκουρδικό HDP αποφάσισε να «παγώσει» την νομική του υπόσταση, κάτω από τον φόβο απαγόρευσης του, και να μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες και τις δικαιοδοσίες του στο YSP, το κόμμα των Πράσινων που μέχρι πρότινος ήταν κάτω από την ευρύτερη ομπρέλα του HDP. Σχολιαστές και πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η μόνη θετική διέξοδος για τους Κούρδους είναι να συνεργαστούν με το ΑΚΡ και τον Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές, θέτοντας όμως τους όρους τους.

Μπλόκο στον Ιμάμογλου: Αναπάντεχα, το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε να αντικαταστήσει τους δικαστές που θα έκριναν την έφεση του Ιμάμογλου κατά της καταδικαστικής του ποινής με δικαστές που θεωρούνται πολύ πιο κοντά στην κυβέρνηση. Κανείς στην Τουρκία δεν αμφιβάλλει ότι ο δρόμος του Ιμάμογλου προς την διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή.