Δυο μήνες μετά τη νίκη Μητσοτάκη: Η "κατάρα" της "δεύτερης θητείας" είναι κιόλας εδώ!

Δυο μήνες μετά τη νίκη Μητσοτάκη: Η "κατάρα" της "δεύτερης θητείας" είναι κιόλας εδώ!
Παρασκευή, 25/08/2023 - 08:04

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό πεδίο- Η προσπάθεια ανασυγκρότησης της αντιπολίτευσης και ο "κακός εαυτός" της κυβέρνησης.

Δυο μήνες συμπληρώνονται σήμερα Παρασκευή από τον εκλογικό θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 25 Ιουνίου!

Το μεγάλο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, μαζί κυρίως με μια σημαντική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που ίσως στην πορεία αποδειχθεί ακόμα και στρατηγική, επέτρεψε σε πολλούς να πούμε πως ο πρωθυπουργός δεν κέρδισε απλώς μια θητεία! Αλλά, με τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος από το δικομματισμό στο σύστημα του "ενάμισι κόμματος", κέρδισε ουσιαστικά ...δυο θητείες, καθώς τέτοιοι συσχετισμοί μόνο κάτω από έκτακτες συνθήκες μπορεί να ανατραπούν!

Και όμως, ίσα που πέρασαν δυο μήνες και τίποτα δεν θυμίζει την αρχική ευφορία και τις προγνώσεις αυτές!

Μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους μάλλον κάηκε και το "επιτελικό κράτος", με την κυβέρνηση να βλέπει ότι βάλλεται βαθύτατα και απομυθοποιείται το "όπλο" με το οποίο το Μαξίμου υπερηφανευόταν ότι κέρδισε τις εκλογές, η "αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης".

Τη μη αποτελεσματικότητα, ωστόσο, ήρθαν να συμπληρώσουν η αλαζονεία, η "εξαφάνιση" του πρωθυπουργού στα δύσκολα (κάποιοι υποστηρίζουν ότι επιχειρεί να μείνει εκτός των "αρνητικών πλάνων" της διακυβέρνησής του), η προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων (υποκλοπές, Τέμπη, πυρκαγιές), η μη ανάληψη απόδοση ή μη απόδοση ευθυνών σε κυβερνητικά στελέχη! Είναι χαρακτηριστικό πως για τα επεισόδια με τους Κροάτες χούλιγκανς και τους Έλληνες συνεργούς τους που κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, απομακρύνθηκαν από τη θέση τους μεσαία στελέχη της ΕΛΑΣ (ούτε καν ο επικεφαλής της), ενώ για την πυρκαγιά στο "στολίδι" της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αγχίαλο τιμωρήθηκε ο Διοικητής της 111ΠΜ- ούτε καν ο αρχηγός ΓΕΑ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ!

Την ίδια ώρα οι τιμές στα τρόφιμα ανεβαίνουν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη, οι παραχωρησιούχοι αυξάνουν από τον Σεπτέμβριο τις τιμές, ενώ η επίσκεψη Ζελένσκι μπορεί να εκτιμήθηκε δεόντως από τον υπερατλαντικό σύμμαχο, όχι όμως και στο εσωτερικό της χώρας! Ενδιαφέρον δε έχει να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδίως μετά το Βίλνιους!
Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευνοείται αυτή τη στιγμή όχι μόνο από το κλίμα που δημιούργησε ο εκλογικός του θρίαμβος, αλλά και από την έλλειψη αντιπολίτευσης! Η αντιπολίτευση, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, θέλει πολύ χρόνο να ανασυγκροτηθεί, χωρίς να είναι και σίγουρο ότι θα το πετύχει. Μέχρι τότε, όμως, η κυβέρνηση θα έχει αντίπαλο τον εαυτό της και -αν δεν αλλάξει ρότα- και την κοινωνία! Το μόνο. ίσως, που μπορεί και να αναστήσει την αντιπολίτευση!