Ο οδικός χάρτης προς την 9η Απριλίου

Ο οδικός χάρτης προς την 9η Απριλίου
Κυριακή, 19/02/2023 - 08:57

Το χρονοδιάγραμμα προς τις κάλπες, εφόσον ο πρωθυπουργός ανακοινώσει κάλπες την Κυριακή των Βαΐων.

«To plan a Μητσοτάκη, τον Μάρτιο διαλύεται η Βουλή-Απρίλη η πρώτη κάλπη», έγραφε η στήλη στις 14 Ιανουαρίου-και πιθανόν επιβεβαιώνεται.

Εφόσον, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει την 10η Μαρτίου να διαλύσει τη Βουλή και την 9η Απριλίου ως ημέρα που θα στηθεί η κάλπη, ο οδικός χάρτης μέχρι την Κυριακή των Βαΐων θα έχει ως εξής:

-Στις 10 Μαρτίου, η Πρόεδρος της Βουλής, με εισήγηση της κυβέρνησης διαλύει τη Βουλή για «σοβαρό εθνικό λόγο». Από την επομένη, 11 Μαρτίου, ξεκινάει και επισήμως η προεκλογική περίοδος, ενώ μια ημέρα μετά ορκίζεται υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών.

-Στις 18 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των συνδυασμών και δυο ημέρες μετά ο Άρειος Πάγος (Α΄ Τμήμα) θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς- και, άρα, θα κρίνει αν ο το κόμμα Κασιδιάρη θα συμμετάσχει ή όχι στις εκλογές.

-Στις 9 Απριλίου διεξάγονται οι εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.

-Εφόσον αυτοδυναμία δεν πρόκειται να προκύψει, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εφόσον είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) την εντολή, εφόσον είναι ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει τη διαδικασία σχηματισμού «προοδευτικής κυβέρνησης». Εφόσον δεν υπάρχει αποτέλεσμα, την εντολή θα πάρει ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και, εν συνεχεία, του τρίτου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν είναι το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα, θα ξεκινήσει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη βάση –όπως δηλώνει- του προγράμματος που θα έχει καταθέσει.

-Εφόσον υπάρχει αδιέξοδο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σε σύσκεψη για να διερευνηθούν οι πιθανότητες συγκρότησης υπηρεσιακής κυβέρνησης, κάτι που δεν έχει καμία πιθανότητα.

-Αμέσως μετά το Πάσχα, ακόμα και την επομένη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό, έναν εκ των επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και το αμέσως επόμενο διάστημα ορίζεται –και ορκίζεται- υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, εκλογές που θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη-Βελόπουλου, που δίνει στο πρώτο κόμμα κλιμακωτό μπόνους 40 εδρών.

-Στις 14 Μαΐου -το πιθανότερο- ή, εναλλακτικά στις 21 Μαΐου, διεξάγονται οι εκλογές με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη-Βελόπουλου. Αν και εδώ δεν υπάρχει αυτοδυναμία, τότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία με τις διερευνητικές εντολές.

-Λογικά, θα συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς τρίτες εκλογές δεν αντέχει η χώρα.