Το plan A Μητσοτάκη: Τον Μάρτιο κλείνει η Βουλή- Απρίλη η πρώτη κάλπη

Το plan A Μητσοτάκη: Τον Μάρτιο κλείνει η Βουλή- Απρίλη η πρώτη κάλπη
Σάββατο, 14/01/2023 - 08:19

Τι περιμένει ο πρωθυπουργός για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών.

Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι οριστική και μόνο έκτακτες εξελίξεις μπορεί να την ανατρέψουν:

Η Βουλή θα διαλυθεί τον Μάρτιο και οι κάλπες θα στηθούν στον Απρίλιο. Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές αυτές θα διεξαχθούν τον Μάιο.

Η ακριβής ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ωστόσο, δεν έχει οριστεί. Το Μαξίμου ζυγίζει ακόμα τις λεπτομέρειες, αλλά και το ενδεχόμενο να έρθει «βοήθεια από το εξωτερικό». Τι ακριβώς αναμένει και τι πιθανότητες υπάρχουν;

Πρώτον, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που η κυβέρνηση (αλλά και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχουν αναγάγει σε «εθνικό στόχο». Οι πιθανότητες είναι μηδαμινές, ωστόσο ίσως υπάρχουν εκθέσεις οίκων που το Μαξίμου θα τις εμφανίσει ως προάγγελο της επίτευξης του στόχου μετά τις εκλογές, εφόσον η κυβέρνηση κερδίσει τις εκλογές!

Δεύτερον, θετικά νέα από τον, όντως, εθνικό στόχο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και εδώ, ωστόσο, δεν μιλάμε για κάτι που θα συμβεί πριν τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, πολύ περισσότερο καθώς οι λύσεις που συζητά η κυβέρνηση είναι «λύσεις» που θα προκαλούσαν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό και η ζημιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν πολύ μεγάλη, έστω και αν ο ίδιος υπολόγιζε κέρδη. Το Μαξίμου, ωστόσο, επιδιώκει να αφήνει ανοιχτό το θέμα για προεκλογικούς λόγους.

Τρίτον, εξετάζει σοβαρά τη στάση που θα κρατήσει προεκλογικά η Άγκυρα, καθώς οι εκλογές στην Τουρκία είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα ή και πολύ κοντά με τις ελληνικές εκλογές. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε πολιτικούς κύκλους και σε πρεσβείες των μεγάλων χωρών στην Αθήνα είναι πως οι κίνδυνοι ενός θερμού επεισοδίου πριν τις κάλπες στις δυο χώρες (θυμίζουμε πως στις 5 και 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο) είναι μικρές, καθώς ο Ερντογάν δείχνει πως ξανά κυρίαρχος στην Τουρκία και δεν έχει λόγο να μεταχειριστεί κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκειμένου να ενισχυθεί.

Από τις Κυριακές του Απριλίου περισσότερες πιθανότητες για το στήσιμο της κάλπης στην Αθήνα είναι οι δυο πρώτες, 2 και 9 του μήνα, επαναλαμβάνουμε, όμως, πως οριστικές αποφάσεις για την Κυριακή των εκλογών δεν έχουν ληφθεί.