Ανώτατη διπλωματική πηγή: Ελεγχόμενη η ένταση με Τουρκία - Μόνο ατύχημα φοβάται η Αθήνα!

Ανώτατη διπλωματική πηγή: Ελεγχόμενη η ένταση με Τουρκία - Μόνο ατύχημα φοβάται η Αθήνα!
Δευτέρα, 23/01/2023 - 11:09

Εκτιμήσεις ενόψει των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου!-Καθοριστική η επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή.

Ως «ελεγχόμενη» θεωρεί την ένταση με την Τουρκία η Αθήνα, παρά την εκτίμηση ότι «στην περιοχή έχει συσσωρευτεί μεγάλη εκρηκτική ενέργεια».

Ανώτατη διπλωματική πηγή που συνομίλησε με το iEnergeia.gr εκτίμησε πως η ένταση με την Τουρκία είναι ελεγχόμενη, πως η Αθήνα δεν φοβάται πως ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο και πως ο πραγματικός κίνδυνος είναι η πρόκληση ενός ατυχήματος. Η Αθήνα φέρεται να εκτιμά πως ένα ατύχημα είναι πολύ πιθανόν να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις και αυτό ακριβώς επιχειρεί να προλάβει.

Ο δίαυλος επικοινωνίας που συμφωνήθηκε πρόσφατα να υπάρξει μεταξύ της Άννας Μαρία Μπούρα και Ιμπραήμ Καλίν στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο υπό τη μεσολάβηση και την παρουσία του Γενς Πλέτνερ, διπλωματικού συμβούλου του Γερμανού Καγκελαρίου, εκτιμάται πως ένα σημαντικό βήμα στο να προληφθούν τα χειρότερα, είναι όμως σαφές σε όλες τις πλευρές πως δεν αρκεί!

Στην κατεύθυνση, πάντως, της ελεγχόμενης έντασης αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (20-22 Φεβρουαρίου) σε Αθήνα, Άγκυρα, Λευκωσία και Ισραήλ, μια επίσκεψη που θα δρομολογήσει ευρύτερες διεργασίες για τις σχέσεις των χωρών την επόμενη μέρα των εκλογών σε Κύπρο (5 και 12 Φεβρουαρίου), Τουρκία (14 και 21 Μαΐου) και Ελλάδα(πιθανότατα 9 Απριλίου και 14 ή 21 Μαΐου).

Η ανοδική τάση που εμφανίζει ο Ερντογάν, σε συνδυασμό με τις εμφανείς αδυναμίες της αντιπολίτευσης ακόμα και στο να επιλέξει τον επικεφαλής της, δημιουργεί στην Αθήνα συγκρατημένη αισιοδοξία πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο, ιδίως από τη στιγμή που δεν το έχει ανάγκη για την επικράτησή του. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διακινδυνεύσει πολλά, είναι η εκτίμηση- που μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.