Γιατί δεν επηρεάζει το πολιτικό τοπίο η κηδεία του Γλύξμπουργκ- Τα πρώτα συμπεράσματα

Γιατί δεν επηρεάζει το πολιτικό τοπίο η κηδεία του Γλύξμπουργκ- Τα πρώτα συμπεράσματα
Τρίτη, 17/01/2023 - 15:05

Μόνο ως φάρσα θα μπορούσε να συζητηθεί η ίδρυση φιλοβασιλικού κόμματος, αν κάποιοι προετοιμάζουν τον Παύλο για το μέλλον- Ο Μητσοτάκης σύρθηκε από τις εξελίξεις- Η ενίσχυση του Σαμαρά!

Μετά το τριήμερο σόου με την κηδεία του τέως ("Τιβί, ελιά και Κώτσο βασιλιά", για να παραφράσουμε το παλαιό σύστημα) έρχεται η ώρα των πολιτικών συμπερασμάτων από τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες.
Ας δούμε τα πρώτα από αυτά, απαντώντας και σε ορισμένα ερωτήματα:

ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΦΙΛΟΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ; Η απάντηση είναι, για αυτή τουλάχιστον τη στιγμή, κατηγορηματικά ΟΧΙ. Αν και κάποιοι κύκλοι, περιθωριακά έντυπα του χώρου αυτού, επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανό το ...όνειρο, παρουσιάζοντας ως μελλοντικό ηγέτη τον πρωτότοκο γιο του τέως Παύλο. Από την ομιλία του Παύλου, άλλωστε, στην κηδεία του πατέρα του, καταλαβαίνει κανείς πως η αυτοαποκαλούμενη βασιλική οικογένεια δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της παλινόρθωσης, αλλά δεν μπορεί και να τον ομολογήσει ανοιχτά!

ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΝΔ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ; Όχι- και φάνηκε από τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων φιλοβασιλικών στη Μητρόπολη στα πρόσωπα των εκπροσώπων της κυβέρνησης, τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Πικκραμένο και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ίσως όφελος να ήταν ότι η ΝΔ να περιόρισε τις διαρροές προς τα δεξιά της, αν υπό την πίεση Σαμαρά δεν άλλαζε τακτική.

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΗΤΑΝ Ο "ΧΑΜΕΝΟΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ; Πρώτα απόλα γιατί έδειξε πως υπάρχουν περιπτώσεις, όπως αυτή, που δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα. Ο πρωθυπουργός πήρε μια απόφαση με στόχο, όπως διέρρεε το Μαξίμου, την ψήφο των κεντρώων, αλλά υπό την πίεση Σαμαρά και των φιλοβασιλικών ψηφοφόρων του άλλαξε άρδην στρατηγική.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ; Ο Αντώνης Σαμαράς. Δένει τη στρατηγική συμμαχία του με τον πρωθυπουργό, με βασικό στόχο όχι τη στροφή στο κέντρο που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης,αλλά τη συγκράτηση των δεξιών ψηφοφόρων, ένα θέμα που αποτελεί πλέον ανοιχτή πληγή για το Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πλέον ο εκφραστής της δεξιάς στη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να είναι απολύτως καθαρό το τι επιδιώκει για την επόμενη μέρα-αναλόγως βεβαίως και του αποτελέσματος.

ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ; Ελάχιστα. Ούτε το κόμμα Τζήμερου-Κρανιδιώτη, ούτε το κόμμα Μπογδάνου δείχνουν να έχουν κέρδη, τουλάχιστον τέτοια που να σηματοδοτούν πιθανότητες εκλογικής εκπροσώπησης.

ΤΙ ΕΔΩΣΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΡΕΣΤΑ: Τα μέσα ενημέρωσης! Το πώς και το γιατί το ξέρετε!