Η επιστροφή του Ερντογάν; - Τι γίνεται στην Τουρκία

Η επιστροφή του Ερντογάν; - Τι γίνεται στην Τουρκία
Πέμπτη, 12/01/2023 - 06:16

Η αμήχανη αντιπολίτευση - Tι γράφει το K-Report.

Ικανός να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα ενόψει των εκλογών στη χώρα του αρχίζει να εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η αντιπολίτευση δεν εμφανίζεται ικανή να επιλέξει ηγέτη που θα ηγηθεί έναντι στον Ερντογάν, ενώ οι κάλπες που είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου θεωρείται βέβαιον ότι θα επισπευσθούν -είναι μάλιστα πιθανόν να διεξαχθούν κοντά ή και παράλληλα με τις ελληνικές εκλογές.

Η στήλη αναδημοσιεύει από το «Γράμμα από την Τουρκία» του K-report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που αποστέλλεταικάθε Τετάρτη στους συνδρομητές του, με συγγραφείς τους Ευάγγελο Αρεταίο και Μαρία Ζαχαράκη:

Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, η δημοφιλία του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του έχει αρχίσει να καταγράφει θετικό πρόσημο. Πολλοί πλέον μιλούν για επάνοδο του Ερντογάν και για ανόρθωση του κλίματος στην οικονομία. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Metropoll (Δεκέμβριος 2022) η δημοτικότητα του Τούρκου Προέδρου είναι σταθερή σε σχέση με τον Νοέμβριο (45,2%) ενώ έχει ενισχυθεί σημαντικά από τον Ιούλιο (41,5%). Το ποσοστό όσων δεν εγκρίνουν το έργο του έχει μειωθεί από 53,7% τον Ιούλιο σε 52,1% τον Δεκέμβριο.

Αν και όλες οι δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι ο Τ. Ερντογάν θα έχανε στις προεδρικές εκλογές από όλους τους πιθανούς αντιπάλους του, τον Κιλιτσντάρογλου, τον Ιμάμογλου και τον δήμαρχο Άγκυρας, Γιαβάς, ωστόσο στην παράσταση νίκης ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρεί σταθερά ένα σημαντικό προβάδισμα.

Σύμφωνα με την Metropoll, το 49,2% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει στις εκλογές, έναντι 41,9% ότι θα τις χάσει. Χαμηλή παραμένει η παράσταση νίκης του Κιλιτσντάρογλου, το 33,5% θεωρούν ότι θα κερδίσει και το 57,2% ότι θα χάσει. Την ίδια ώρα, η Μetropoll αλλά και οι έγκριτες Turkiye Raporu και ΤΕΑΜ, καταγράφουν αναιμική αλλά σταθερή άνοδο του ΑΚΡ ενώ η αντιπολίτευση δείχνει να λιμνάζει.

Με ψυχολογία νικητή το AKP: Ωστόσο, τα ποσοστά της κυβέρνησης δεν εγγυώνται νίκη ούτε στις βουλευτικές εκλογές ούτε στις προεδρικές καθώς τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης διατηρούν μια οριακή πρωτιά, τόσο οριακή όμως που βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Κοιτάζοντας, επίσης, τα νούμερα, γίνεται αντιληπτό ότι τίποτα δεν άλλαξε θετικά στην Τουρκία τους τελευταίους έξι μήνες. Ο πληθωρισμός, το κόστος ζωής, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν επιδεινωθεί. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει αύξηση των ψήφων του Ερντογάν ικανή να εγγυηθεί νίκη στις εκλογές, ωστόσο το κυβερνητικό μπλοκ έχει ανακτήσει ένα ψυχολογικό προβάδισμα, το οποίο μάλιστα μεταδίδεται προς κάθε κατεύθυνση μέσω μίας αποτελεσματικής επικοινωνιακής πολιτικής από το επιτελείο του Τούρκου Προέδρου.

Η αμήχανη αντιπολίτευση: Η αντιπολίτευση παραμένει σε κατάσταση αδράνειας, με όλους του συνομιλητές του ΚReport στην Τουρκία να κάνουν λόγο για σοβαρή απαισιοδοξία στους κύκλους των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Ο πριν από το καλοκαίρι «δυναμικός» Κιλιτσντάρογλου, αν και φιλοδοξεί να είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, δύσκολα υψώνει πλέον τη φωνή του στη Βουλή για να καταγγείλει την ακρίβεια, το άλλοτε ισχυρό του όπλο του κατά της κυβέρνησης, και μάλλον υποτονικά «τιτιβίζει» στο προσφιλές του twitter κατά του Ερντογάν, των «βαρόνων» της χώρας και της διαφθοράς. Πάντως, τα έξι κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας (αντιπολίτευση) άρχισαν επίσημα διαπραγματεύσεις για την ανάδειξη κοινού υποψηφίου με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο παράγοντας Κούρδοι: Η απόφαση του φιλοκουρδικού HDP να κατέβει στις προεδρικές εκλογές με δικό του υποψήφιο εκμηδένισε τις ελπίδες της αντιπολίτευσης για πιθανή νίκη στις προεδρικές από τον πρώτο γύρο. Την ίδια ώρα, ο κλοιός σφίγγει κι άλλο για το HDP καθώς Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε και επίσημα την απαγόρευση του κόμματος, κάτι που θεωρείται πλέον πολύ πιθανό εν όψει των εκλογών. O έγκριτος δημοσκόπος Can Selcuki εκτιμά ότι «με την απόφαση του HDP, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών έχει προεξοφληθεί και οι βουλευτικές εκλογές αποκτούν επιπλέον σημασία» εδώ

Αν το ΑΚΡ και το ΜΗΡ εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, η νίκη του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο θεωρείται πολύ πιο εύκολη καθώς θα έχει το ψυχολογικό πλεονέκτημα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συνομιλητές του KReport εκτιμούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος και οι άνθρωποι του είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για να μην χάσουν την Προεδρία.