Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Την Τετάρτη ξεκινάει η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Την Τετάρτη ξεκινάει η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή
Πέμπτη, 18/08/2022 - 07:52

Συζήτηση των αρχηγών- Ακολουθεί η Επιτροπή Θεσμών και η Εξεταστική.

Συνήθως η «νέα πολιτική χρονιά» στη χώρα ξεκινούσε με την άνοδο του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου.

Φέτος, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δημιουργεί νέα δεδομένα, έντονη κινητικότητα και ρευστό πολιτικό σκηνικό. Το Μαξίμου, εκμεταλλευόμενο τις καλοκαιρινές διακοπές, έπαιξε «καθυστέρηση», αρνούμενο να συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή να πραγματοποιηθεί η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, με έκτακτο άνοιγμα του Κοινοβουλίου.

Η συζήτηση των αρχηγών, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, σηματοδοτώντας μια πρωτοφανή πολιτική πόλωση, η οποία και αποτελεί τη μόνη «διέξοδο» αυτή τη στιγμή για το μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση, από τη στιγμή που επέλεξαν να μην αναλάβουν - με λόγια, αλλά και εμπράκτως- τις πολιτικές ευθύνες. Ταυτόχρονα, ενόψει ΔΕΘ, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ένα «γενναίο πακέτο παροχών» (εκτός και αν οι Βρυξέλλες θέσουν φρένο), που θα στηρίζεται κυρίως στα έσοδα από την υπερφορολόγηση και τον τουρισμό, που θα λειτουργήσει πολιτικά ως «αντισταθμιστικό» στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ένα «πακέτο παροχών» που σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας!

Από τα παράδοξα της συζήτησης των αρχηγών την προσεχή Τετάρτη: Θα απουσιάζει από αυτή ένα κεντρικό πρόσωπο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς δεν είναι βουλευτής-πλην, όμως, το τηλέφωνό του παρακολουθούνταν «νομίμως» και επιχειρήθηκε να παρακολουθηθεί και με το παράνομο λογισμικό Predator!

Ενδεχομένως να μην το γνωρίζετε, αλλά ο Θ. Δεμίρης ακόμα δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά του! Και αυτό καθώς η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει βλέπετε ως υποχρεωτική την ακρόαση του Διοικητή της Βουλής από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία και θα εκφράσει τη γνώμη της. Μετά τη συνεδρίαση αυτή και αφού διορισθεί επισήμως και αναλάβει τα καθήκοντά του ο Θ. Δεμίρης, η Επιτροπή Θεσμών θα ξεκινήσει τις εργασίες της και την έρευνά της για το μείζον σκάνδαλο των παρακολουθήσεων!

Αργότερα θα συσταθεί και η Εξεταστική Επιτροπή, με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να καταθέσει δική της πρόταση, που θα περιλαμβάνει την περίοδο από το 2012 έως σήμερα! Όπως όλα δείχνουν πρόταση για Εξεταστική θα καταθέσει και το ΠΑΣΟΚ, την οποία, εκτός απροόπτου, θα υπερψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ!