Φάμελλος - Πέρκα: Το σκάνδαλο των υποκλοπών δείχνει μαζί και το σκάνδαλο της ανακύκλωσης

Φάμελλος - Πέρκα: Το σκάνδαλο των υποκλοπών δείχνει μαζί και το σκάνδαλο της ανακύκλωσης
Πέμπτη, 15/12/2022 - 09:06

Στις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν προλαβαίνουμε να μετράμε σκάνδαλα των γαλάζιων παιδιών. Η δημοσίευση της εφημερίδας Documento με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη από τη μία απέδειξε τη δημοκρατική εκτροπή και τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, ως πολιτικού προϊστάμενου της ΕΥΠ, αλλά από την άλλη μας υπενθύμισε και ένα πρωτοφανές σκάνδαλο διασπάθισης δεκάδων έως και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ανακύκλωση.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος του κ. Χατζηδάκη με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, που δεν έχει διαψευστεί, επιβεβαιώνει ότι η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν απολύτως ενήμερη για την προβληματική λειτουργία του Συστήματος Ανακύκλωσης «Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ», καθώς και για την αρνητική αξιολόγηση και εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου 2020 ενώ παράλληλα ανησυχούσε για δημοσιεύματα που την «πίεζαν».

Το ζήτημα το έχει αναδείξει πολλαπλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή με ερωτήσεις του προς τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήδη από το Μάρτιο του 2020. Η έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης πραγματοποιήθηκε τελικά το Φεβρουάριο του 2021 από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), μετά την αναδόμηση του κ. Χατζηδάκη. Και αυτό συνέβη παρά την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία παρείχε τεκμηρίωση για την αρνητική οικονομική βιωσιμότητα του Συστήματος, την ανεπαρκή τεκμηρίωση των επιδόσεών του στην ανακύκλωση, τη μηδαμινή έως ελάχιστη συμβολή του στους στόχους ανακύκλωσης, αλλά και αρνητική αξιολόγηση ως προς τη δυνατότητα του να επιτύχει μελλοντικούς στόχους και να είναι οικονομικά βιώσιμο. Τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και γενικότερα το σκάνδαλο της ανακύκλωσης έχουν επιβεβαιώσει και δημοσιεύματα της Αυγής και των Reporters United, που έγιναν και αποδέκτες αγωγών ενώ υπάρχουν και αγωγές κατά εργαζομένων και στελεχών του ΕΟΑΝ.

Για να ολοκληρωθεί το σκάνδαλο, η κυβέρνηση, με το Ν. 4819 του 2021 επέτρεψε στα Συστήματα Ανακύκλωσης να εξακολουθούν να λειτουργούν, πρακτικά για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν δεν πιάνουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί ενώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του ΕΣΠΑ, και προγραμμάτων του ΕΔΣΝΑ (με ευθύνες και της Περιφέρειας Αττικής) χρηματοδοτεί υπερκοστολογημένο εξοπλισμό ανακύκλωσης, που τα Συστήματα Ανακύκλωσης θα έπρεπε να παρέχουν προς τους δήμους δωρεάν.

Το αποτέλεσμα των επιλογών Μητσοτάκη είναι με την κυβέρνηση των Αρίστων οι Δήμοι και οι πολίτες να μην έχουν εξοπλισμό διαλογής στην πηγή, η ανακύκλωση στη χώρα παραμένει βαλτωμένη στο 20% και τα ευρωπαϊκά πρόστιμα είναι αναπόφευκτα.

Σε αυτό τον κατήφορο, που αποδεικνύεται ότι επιβεβαιώνουν και οι Υπουργοί του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει γιατρειά. Η μόνη λύση είναι να φύγουν το συντομότερο, να σταματήσει το πάρτι συμφερόντων και να ανασάνει η χώρα μας, ενώ παράλληλα η δικαστική έρευνα οφείλει να αποκαλύψει, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, τα συμφέροντα, την αδιαφάνεια και την κατάχρηση δημόσιων πόρων και στον τομέα της ανακύκλωσης.

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

​Πέτη Πέρκα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ