Γιάννης Τριήρης: Υποκλοπές, δημοσκοπήσεις και ο μύθος του «καταλληλότερου»

Γιάννης Τριήρης: Υποκλοπές, δημοσκοπήσεις και ο μύθος του «καταλληλότερου»
Τετάρτη, 18/01/2023 - 07:09

Χθες, υπήρξε μια δημοσιογραφική πληροφορία, που αν αληθεύει -και όλα δείχνουν ότι αληθεύει- θα ταρακουνήσει ακόμη περισσότερο τα πολιτικά νερά στην χώρα μας εν όψει των εκλογών που πλησιάζουν και με την πρώτη δημοσκόπηση του 2023 να δείχνει διαφορά μεταξύ των δυο μονομάχων κάτω από τις 7 μονάδες.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Χρήστος Ράμμος, όχι μόνο δεν υποκύπτει στην καταδικαστέα από την αντιπολίτευση και επιφανείς συνταγματολόγους γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που μπλοκάρει τις έρευνες της Ανεξάρτητης Αρχής για τις υποκλοπές , αλλά περνάει και στην αντεπίθεση με θεσμικό τρόπο.

Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ζήτησε ή θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, να συγκαλέσει την Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τα ευρήματα της έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής για τις υποκλοπές.

Με την κίνηση του αυτή ο Χρήστος Ράμμος δείχνει να είναι αποφασισμένος να φέρει σε πέρας το θεσμικό του έργο και πρωτίστως να προασπιστεί το Σύνταγμα και την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος από οποιασδήποτε μορφής παράτυπη και παράνομη ενέργεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, προφανώς και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί μια ενημέρωση των εκπροσώπων του ελληνικού λαού για το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, από τον πλέον αρμόδιο θεσμικό παράγοντα, τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Αν αρνηθεί, με οποιαδήποτε δικαιολογία απλά θα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συσκότιση της υπόθεσης των υποκλοπών, γιατί είναι ένοχη.

Στο μεταξύ, χθες, δημοσιοποιήθηκε και η πρώτη για το 2023 δημοσκόπηση, που δείχνει τη διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο 6,9%.

Στα ευρήματα της δημοσκόπησης περιλαμβάνονται επί και τα κριτήρια βάση των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες.

Το βασικό κριτήριο της ψήφου παραμένει η οικονομία και η ακρίβεια. Το 28% απάντησε «η οικονομία» και το 24% η στήριξη με μέτρα για την ακρίβεια. Το 13% εστίασε στην διαφθορά, το 11% στα εθνικά θέματα και μόλις το 9% μίλησε για την ιδεολογία του κόμματος και το πρόσωπο του αρχηγού.

Και η σημερινή κυβέρνηση -όπως έδειξε και η δημοσκόπηση- θεωρείται αποτυχημένη και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Και υπάρχει και αυτό το 13% που θα ψηφίσει με κριτήριο τη διαφθορά. Όσο και αν φαντάζει μικρό το ποσοστό αυτό, στην πραγματικότητα δεν είναι, αφού με μια διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τις 7 μονάδες, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό.

Και βέβαια το εύρημα ότι μόλις το 9% θα ψηφίσει με κριτήριο το πρόσωπο του αρχηγού, αποδυναμώνει πλήρως το κριτήριο του καταλληλότερου Κυριάκου Μητσοτάκη που με τόσο κόπο προσπαθούν να στήσουν οι δημοσκόποι και τα φιλικά μέσα ενημέρωσης.