EDF: Σχεδιάζει να ανακοινώσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα EPR έως τα μέσα του 2021

EDF: Σχεδιάζει να ανακοινώσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα EPR έως τα μέσα του 2021
Παρασκευή, 16/10/2020 - 13:13

Η EDF πρόκειται να παρουσιάσει μια -χαμηλότερου κόστους κατασκευής- έκδοση του πυρηνικού της αντιδραστήρα EPR μέχρι τα μέσα του 2021, όπως δήλωσε η γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας την Πέμπτη.

Η EDF αντιμετώπισε δαπανηρές καθυστερήσεις στην κατασκευή ορισμένων εργοστασίων, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού έργου Flamanville 3 στη Γαλλία, το οποίο έχει καθυστερήσει περισσότερο από μια δεκαετία.

Το γαλλικό κράτος πέρυσι κάλεσε την εταιρεία να βελτιώσει αυτό το χρονικό διάστημα.

Η EDF, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση, δήλωσε σε μία παρουσίαση ότι οι αντιδραστήρες EPR επόμενης γενιάς θα επωφεληθούν από τη μείωση των απαραίτητων προπαρασκευαστικών μελετών.

Ο όμιλος δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να εισάγει νέα μέτρα εποπτείας στα μεγάλα έργα της, ύστερα από κυβερνητικό έλεγχο πέρυσι που επισήμανε ελλείψεις προγραμματισμού και κακό συντονισμό σε ορισμένες τοποθεσίες.

Η EDF πρόσθεσε στην παρουσίασή της ότι θα επενδύσει περισσότερο στην πρακτική της σχέσης με τους προμηθευτές η οποία θα βασίζεται στα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη την απόφαση της κατασκευής ή μη νέων πυρηνικών αντιδραστήρων ύστερα και από τη λειτουργία του Flamanville 3, που αναμένεται στα τέλη του 2022.

Άλλα έργα στης EDF περιλαμβάνουν τον προγραμματισμένο πυρηνικό σταθμό Sizewell C στην ανατολική Αγγλία.

Η EDF κατασκευάζει ήδη το πρώτο νέο πυρηνικό εργοστάσιο της Βρετανίας ύστερα από δύο δεκαετίες, το Hinkley Point C, με την υποστήριξη του CGN της Κίνας.

Πηγή: Reuters