Ιταλία: Η πιο δυναμική αγορά Συμβάσεων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη για το 3ο τρίμηνο του 2020

Ιταλία: Η πιο δυναμική αγορά Συμβάσεων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη για το 3ο τρίμηνο του 2020
Παρασκευή, 16/10/2020 - 14:08

Η Ιταλία έχει αναδειχθεί ως η αγορά της ΕΕ με τη μεγαλύτερη ζήτηση για Συμβάσεις Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την πλατφόρμα συναλλαγών καθαρής ενέργειας LevelTen Energy.

Ο δείκτης τιμών για το τρίτο τρίμηνο του 2020 της LevelTen διαπίστωσε ότι η Ιταλία έχει γίνει η πιο ενεργή αγορά ΕΕ, με το υψηλότερο ποσοστό προσφορών PPA σε σχέση με το σύνολο των χωρών που περιλαμβάνονται στην έκθεση αυτού του τριμήνου, αντιπροσωπεύοντας το 26,7% του συνόλου.

Μάλιστα, η Ιταλία ανέβηκε από την τέταρτη θέση που κατείχε το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών της LevelTen ανέλυσε στοιχεία για 440 προσφορές από 180 έργα ανανεώσιμης ενέργειας σε 15 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η Δανία είχε τις χαμηλότερες τιμές προσφοράς για ηλιακή ενέργεια, στα 31 ευρώ / MWh και η Σουηδία είχε τις χαμηλότερες τιμές προσφοράς για την αιολική ενέργεια, στα 29 ευρώ / MWh.

Η χαμηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά και οι ελκυστικές επιλογές χρηματοδότησης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τάση των τιμών, δήλωσε η LevelTen.

Ο αντιπρόεδρος της LevelTen Europe, Flemming Sorensen, δήλωσε:

«Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πρόσφατα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει έως και να διπλασιάσει την ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον επόμενο διαγωνισμό Συμβολαίων επί της Διαφοράς (CfD), που θα ανοίξει στα τέλη του 2021, ενώ η Ισπανία δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα επενδύσει 181 εκατ. ευρώ κρατικών πόρων σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας σε επτά περιοχές. Αυτές οι ανακοινώσεις ενδέχεται να έχουν επηρεάσει τις προσφορές και στις δύο χώρες, καθώς οι προγραμματιστές εκτιμούν εκ νέου τις επιλογές τους».

Τρίμηνο με τρίμηνο, οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν παρόμοια τάση στις τιμές της αιολικής ενέργεια καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Δείκτη P25 για τα αιολικά έργα να αυξάνεται στο 8,3%. Από την άλλη, ο δείκτης P25 για τις ηλιακές τιμές μειώθηκε ελαφρά, κατά 0,3%.

Αναφέρεται ότι οι χαμηλότερες τιμές αιολικής ενέργειας P25 σημειώθηκαν στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία και οι χαμηλότερες τιμές ηλιακής ενέργειας στη Δανία, τη Σουηδία και την Ισπανία.

Με στοιχεία από: renews.biz