Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ενίσχυση της αποθήκευση ενέργειας για μια Ένωση απαλλαγμένη από άνθρακα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ενίσχυση της αποθήκευση ενέργειας για μια Ένωση απαλλαγμένη από άνθρακα
Τρίτη, 30/06/2020 - 15:56


Καθώς η ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος, οι ευρωβουλευτές μέσω έκθεσής τους που εγκρίθηκε τη Δευτέρα, προτείνουν λύσεις για την ενίσχυση των τρόπων αποθήκευσης ενέργειας, όπως είναι το υδρογόνο ή οι οικιακές μπαταρίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας περιγράφουν στην έκθεσή τους τη στρατηγική για την αποθήκευση ενέργειας, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η επικεφαλής ευρωβουλευτής Claudia Gamon δήλωσε:

«Η αποθήκευση ενέργειας είναι απαραίτητη για τη μετάβαση σε μια οικονομία απαλλαγμένη από άνθρακα η οποία βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αιολική ή ηλιακή ενέργεια δεν είναι δυνατόν να είναι πάντα διαθέσιμη στις απαιτούμενες ποσότητες, θα χρειαστεί να αποθηκεύουμε ενέργεια. Εκτός από τις τεχνολογίες αποθήκευσης που γνωρίζουμε ήδη ότι λειτουργούν καλά, όπως η αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένες τεχνολογίες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες μπαταριών, η θερμική αποθήκευση ή το πράσινο υδρογόνο. Πρέπει να τους δοθεί πρόσβαση στην αγορά για να εξασφαλιστεί ο συνεχής ενεργειακός εφοδιασμός των Ευρωπαίων πολιτών».

Αναφορικά με το πράσινο υδρογόνο, οι ευρωβουλευτές απευθύνουν κάλεσμα στην Κομισιόν και τα κράτη μέλη για να άρουν τα ρυθμιστικά εμπόδια που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των έργων αποθήκευσης ενέργεια όπως είναι η διπλή φορολογία ή οι ελλείψεις στους κώδικες δικτύου της ΕΕ. Επιπλέον, θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας προκειμένου να βελτιωθούν τα κριτήρια επιλογής για όσους επιθυμούν να αναπτύξουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές τονίζουν τις δυνατότητες του πράσινου υδρογόνου και καλούν την Επιτροπή να συνεχίσει να υποστηρίζει την έρευνα και την ανάπτυξη μιας οικονομίας υδρογόνου. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου απαιτούνται μέτρα στήριξης για τη μείωση του κόστους του πράσινου υδρογόνου έτσι ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμο. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει εάν είναι δυνατή η μετασκευή των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου έτσι ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά υδρογόνου, καθώς η χρήση φυσικού αερίου είναι μόνο μεταβατικού χαρακτήρα.

Σχετικά με τις μπαταρίες και τις νέες επιλογές αποθήκευσης οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Επιτροπής για τη δημιουργία ευρωπαϊκών προτύπων για τις μπαταρίες και για τη μείωση της εξάρτησης από χώρες εκτός της Ευρώπης για την παραγωγή τους. Επίσης, θα πρέπει να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ για την εισαγωγή πρώτων υλών από πηγές που η εξόρυξή τους είναι επιζήμια για το περιβάλλον. Αυτή η προσπάθεια μπορεί να καταστεί δυνατή μέσω βελτιωμένων συστημάτων ανακύκλωσης αλλά και με την προμήθεια πρώτων υλών με βιώσιμο τρόπο, ενδεχομένως εντός της ΕΕ.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές προτείνουν τρόπους για την ενίσχυση άλλων επιλογών αποθήκευσης, όπως είναι η μηχανική και η θερμική αποθήκευση, καθώς και η ανάπτυξη αποκεντρωμένης αποθήκευσης μέσω οικιακών μπαταριών, οικιακής αποθήκευσης θερμότητας, τεχνολογίας οχημάτων σε δίκτυο και έξυπνων συστημάτων οικιακής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η έκθεση εγκρίθηκε με 53 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 15 αποχές και θα τεθεί προς ψήφιση κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας στις 8-10 Ιουλίου.

Πηγή: www.europarl.europa.eu