Η Saipem εκκινεί τα έργα της κατασκευής του Βαλτικού αγωγού

Η Saipem εκκινεί τα έργα της κατασκευής του Βαλτικού αγωγού
Τρίτη, 05/05/2020 - 13:59

Ο πολωνικήεταιρεία διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου Gaz-System και η ιταλική εταιρεία Saipem ανακοίνωσαν τη Δευτέρα συμφωνία ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ για την έναρξη του έργου του βαλτικού αγωγού φυσικού αερίου.

Η Gaz-System επέλεξε τη Saipem για την κατασκευή του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού, με τοέργο να επεκτείνεται επίσης σε εδάφη της Πολωνίας αλλά και της Δανίας. Η σύμβαση ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο.

Το έργο του Βαλτικού Αγωγού έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Νορβηγία στην Πολωνία μέσω της Δανίας. Οι πρώτες ροές αερίου έχουν προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου 2022.

Η Gaz-System δήλωσε ότι η Saipem θα ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προετοιμάζοντας χερσαίους χώρους εργασίας.

Τα σκάφη που προορίζονται για την υποβρύχια εγκατάσταση του αγωγού θα μεταφερθούν στη Βαλτική κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, με τις εργασίες να ξεκινούν το καλοκαίρι του 2021.

Το έργο που υποστηρίζεται από την ΕΕ έχει ήδη λάβει όλες τις απαιτούμενες άδειες στη Δανία και την Πολωνία. Μάλιστα, θεωρείται κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια και την εφοδιαστική διαφοροποίηση της χώρας.

«Η υπογραφή αυτής της σύμβασης, μαζί με τη συμφωνία προμήθειας σωλήνων που έχει πραγματοποιηθεί, είναι το κλειδί για την υλοποίηση του έργου του Βαλτικού Αγωγού», σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gaz-System, Tomasz Stępień. «Έχουμε ήδη δεσμευτικές συμφωνίες με όλους τους κύριους εργολάβους και προμηθευτές που είναι απαραίτητοι για να εκκινήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τιςακτές της Δανίας και της Πολωνίας».

Η Saipem σε ξεχωριστή δήλωση ανέφερε ότι η σύμβαση, η οποία φθάνει σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια βιομηχανία ενέργειας, θα διασφαλίσει τη συνέχεια του ευρωπαϊκού εφοδιασμού με φυσικό αέριο και θα ενισχύει την παρουσία της Saipem σε έναν εξαιρετικά στρατηγικό τομέα.