Σ. Φάμελλος: “Αρρύθμιστη και με ελλιπείς ελέγχους η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας”

Πέμπτη, 23/09/2021 - 18:02

Την έλλειψη ελέγχου και ρύθμισης στην ελληνική αγορά ενέργειας πολύ νωρίτερα από το ράλι των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καταδεικνύει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

«Οι υπέρογκες αυξήσεις, ειδικά στο ρεύμα, φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δεν έλαβε καμία μέριμνα για τους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρηματικότητα. Σε αντίστιξη με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που οι τιμές ρεύματος δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ, στηρίζοντας την οικονομία και την κοινωνία», σημειώνει.

Σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα σχολίασε ότι: «Δυστυχώς ούτε η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει και κατανοήσει τα μέτρα αυτά πολλαπλασιάζοντας την ανασφάλεια σε οικονομία και νοικοκυριά. Ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, δεσμεύτηκε για κάλυψη του 80% των αυξήσεων, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός, Κ.Σκρέκας, σε μετέπειτα Συνέντευξη Τύπου, αναίρεσε αυτή τη δέσμευση και μίλησε μόνο για «ελάφρυνση» τάξης των 9 ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση, δυστυχώς και η κοινωνία, δεν γνωρίζει ποιο θα είναι τελικά το ύψος των αυξήσεων, ενώ οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από του Αυγούστου».

Ο Σ.Φάμελλος υπογραμμίζει πως χρειαζόμαστε ισχυρή Πολιτεία, σχέδιο, αλλά και διαφάνεια και κανόνες στην αγορά ενέργειας, που να εξασφαλίζει την πρόσβαση πολιτών και επιχειρήσεων στην ενέργεια και όχι να λειτουργεί σε συνθήκες Άγριας Δύσης, όπως την οδηγεί ο κ. Μητσοτάκης. Και φυσικά με πλουραλισμό, και όχι ολιγοπώλιο που κάνουν παιχνίδια τιμών, με ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων της Περιφέρειας στην αγορά ενέργειας, μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που επίσης πάγωσε η ΝΔ, ώστε κανείς να μη μείνει πίσω στην Πράσινη Μετάβαση.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τα μέτρα το Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Ένδεια που κατατέθηκε πρόσφατα για δημόσια διαβούλευση και το νέο “Εξοικονομώ” δηλώνει: «Εκτός από μέτρα που είχαν θεσπιστεί και εφαρμοστεί από το ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω μνημονίου, αύξηση έκπτωσης δικαιούχων ΚΟΤ και Ταμείο Επανασυνδέσεων, δεν έχουμε εντοπίσει μέτρα για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών στο Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Ένδεια του ΥΠΕΝ, που να είναι άμεσα υλοποιήσιμα. Οι δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε ευάλωτα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια, δυστυχώς, δεν πληρώνουν τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος. Στην τελευταία προκήρυξη του «Εξοικονομώ», η κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει μόνο αρνητικές αντιδράσεις στους μηχανικούς, στους προμηθευτές και στους πολίτες. Μεγάλος αριθμός ωφελούμενων έμειναν εκτός, ενώ η υλοποίηση των δράσεων αμφισβητείται από το κύμα ακρίβειας.

Στον νέο οδηγό, η μοριοδότηση για τα εισοδηματικά κριτήρια είναι πολύ χαμηλή και έτσι όπως έχει δομηθεί δε θα στηρίξει νοικοκυριά που βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια».