Γιάννης Τριήρης: Ο καθείς με τα … όπλα του

Γιάννης Τριήρης: Ο καθείς με τα … όπλα του
Τετάρτη, 24/01/2024 - 06:41

Έναν «βομβαρδισμό» νομοσχεδίων έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για ζητήματα που ναι μεν απασχολούν την κοινωνία, αλλά δεν αποτελούν και την πρώτη προτεραιότητα της, όπως τουλάχιστον καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία, είναι βέβαιο ότι απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αλλά όχι μόνο προς την κατεύθυνση που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, ενώ και το θέμα της επιστολικής ψήφου των αποδήμων έχει την αξία του, αλλά και πάλι οι χειρισμοί της κυβέρνησης έβαλαν μπουρλότο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Και στα δυο αυτά ζητήματα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως τουλάχιστον την κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης λειτούργησε όχι μόνο με προχειρότητα, αλλά και με μικροκομματική σκοπιμότητα.

Για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των κεντρώων και των συντηρητικών δυνάμεων στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας από χθες και τον «ιερό» φόβο της Εκκλησίας και το πως θα διαχειριστεί την επιρροή της στους πιστούς που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και ψηφοφόροι της.

Στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο επιχείρησε να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, που όμως είχαν δηλώσει τις συναινετικές τους προθέσεις για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Με τους τακτικισμούς της, όμως, η κυβερνώσα παράταξη απέδειξε ότι δεν έχει κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης και εξακολουθεί να διακατέχεται από την αλαζονεία της εξουσίας .

Και είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι με τον «βομβαρδισμό» νομοσχέδιων η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει από το επικοινωνιακό κάδρο, άλλα μεγάλα καθημερινά ζητήματα που για τους πολίτες ενδεχομένως να έχουν ακόμη μεγαλύτερα σημασία από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την επιστολική ψήφο των αποδήμων.

Και μιλάμε για την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, το φοροκυνηγητό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, την εγκληματικότητα, την απαξίωση της δημόσιας παιδείας, την εξαθλίωση της δημόσιας υγείας, την ανεργία που ανθίσταται και βέβαια το τεράστιο ζήτημα της υπογεννητικότητας και της δραματικής μείωσης του πληθυσμού της χώρας.

Για όλα αυτά μια σοβαρή νομοθετική παρέμβαση δεν έχει υπάρξει. Το αντίθετο μάλιστα ό,τι προωθείται στη Βουλή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι προς όφελος των ισχυρών και σε βάρος των οικονομικά ευάλωτων.

Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι μόνο για την υγεία τους τα ελληνικά νοικοκυριά κάθε χρόνο δαπανούν περί τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ πολύ σύντομα με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα υπάρξει και μια ακόμη μεγάλη δαπάνη για την μόρφωση των νέων μας.

Οι όποιες κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιχειρείται, με την βοήθεια των φιλικών προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσων ενημέρωσης, να εμφανιστούν ως μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική.

Οι πολίτες γνωρίζουν το τι πρεσβεύει και ποιους εκπροσωπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά αντιδρούν με τρόπους που δεν λύνουν τα προβλήματα τους. Και κυρίως με την αποχή από τις εκλογές που το καλοκαίρι του 2023 έφθασε σχεδόν στο 48%. Και αυτό προφανώς γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν, ούτε με την ψήφο τους, να παρέμβουν σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που κυριαρχούν οι οικονομικοί κολοσσοί και η ανεξέλεγκτη τεχνολογία.

Αλλά και αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ψήφος παραμένει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των πολιτών. Ας το χρησιμοποιήσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές.