Γιάννης Τριήρης: Μέθυσε με … ούζο ο Economist

Γιάννης Τριήρης: Μέθυσε με … ούζο ο Economist
Πέμπτη, 21/12/2023 - 06:36

Στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023 κατέταξε την Ελλάδα ο Economist και μάλιστα κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο «να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον απίθανο πρωταθλητή».

Προφανώς και ο Economist προηγουμένως τα είχε «τσούξει» με ουζάκι, καθώς τον «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο», για τον οποίο κάνει λόγο, δεν τον βλέπουν οι πολίτες αυτής της χώρας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist που βασίζεται σε πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες και συγκεκριμένα στον πληθωρισμό, στο «εύρος πληθωρισμού», στο ΑΕΠ, στις θέσεις εργασίας και στις επιδόσεις του χρηματιστηρίου, η χώρα μας έχει και φέτος τους καλύτερους βαθμούς στην οικονομία ανάμεσα σε 35 κυρίως πλούσιες χώρες.

Και τα γράφει αυτά ο Economist, όταν ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα κινείται λίγο κάτω από το 10%, δηλαδή σε διψήφια νούμερα, οι άνεργοι σύμφωνα με την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) αγγίζουν το 1.000.000 και η ανεργία σύμφωνα με τα «καλλωπισμένα» νούμερα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) βρίσκεται και αυτή λίγο κάτω από διψήφιο νούμερο τον Οκτώβριο στο 9,6%.

Όσο για το χρηματιστήριο η αλήθεια είναι ότι ανακάμπτει, αλλά αυτό ουδόλως απασχολεί πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που του έχουν γυρίσει την πλάτη δεκαετίες.

Η δημοσίευση του Economist, πάντως δεν ενθουσίασε παρά μόνο τον Μητσοτάκη, τον οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη που έκανε και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα τους κυβερνητικούς.

Μέχρι και οι οικονομικοί αναλυτές του ΣΕΒ, κράτησαν μικρό καλάθι με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττα, να θεωρεί ότι η οικονομική θέση της χώρας μας βελτιώνεται επειδή ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά και πως πρέπει να διανύσουμε αρκετό δρόμο ακόμη πριν να νιώσουμε στην τσέπη μας τη βελτίωση αυτή, τονίζοντας το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού που κατατρώει τα εισοδήματα και περιέργως πως ο Economist το είδε διαφορετικά.

Και το είδε διαφορετικά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς από τις δημοσκοπήσεις που διενεργεί -το γνωστό σε όλους Ευρωβαρόμετρο- προέκυψε μόλις πριν 15 ημέρες ότι οι Έλληνες αισθάνονται "οι πιο φτωχοί" σε λίστα με 75 άλλες χώρες, ενώ και το 87% των Ελλήνων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος.

Προφανώς στα κριτήρια του Economist για να ανακηρύξει πρωταθλήτρια την Ελλάδα στην οικονομία το 2023, είτε δεν έχουν θέση τα προαναφερόμενα ζητήματα είτε …ήπιε τα ουζάκια του πριν αναδείξει τον «πρωταθλητή» της χρονιάς.