Γιάννης Τριήρης: «Σικέ» αγώνας πυγμάχου-ηθοποιού

Γιάννης Τριήρης: «Σικέ» αγώνας πυγμάχου-ηθοποιού
Τρίτη, 05/12/2023 - 06:16

Όσο και να μην το παραδέχονται οι ΗΠΑ, όλα δείχνουν ότι η απόφαση τους να εγκαταλείψουν στην τύχη της την Ουκρανία του Ζελένσκι έχει ήδη ληφθεί.

Εδώ και πολλούς μήνες οι Αμερικάνοι αρνούνται να χρηματοδοτήσουν ουσιαστικά την πολυδιαφημισμένη την περασμένη άνοιξη αντεπίθεση της Ουκρανίας για την επανάκτηση των κατεκτημένων από τη Ρωσία του Πούτιν περιοχών τους.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, και μετά την διαφαινόμενη πλήρη αποτυχία της Ουκρανικής αντεπίθεσης, ο σκεπτικισμός στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού για τη συνέχιση της όποιας στήριξης στον νυν Πρόεδρο και πρώην κωμικό ηθοποιό Ζελένσκι έχει αυξηθεί.

Και προχθές Κυριακή ήρθαν και τα «καρφιά» από τον πυγμάχο δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα ευθύνεται ο Ζελένσκι τον οποίο ευθέως κατηγόρησε και για ψεύτη που κρύβει πράγματα τόσο στους Ουκρανούς, όσο και στους συμμάχους της χώρας, για τον πόλεμο με τη Ρωσία. Και όχι μόνο. Τον κατηγόρησε ευθέως και για διαφθορά του δικαστικού συστήματος, της διοίκησης και της πολιτικής.

Και η αλήθεια είναι ότι μόνο στο εσωτερικό της Ουκρανίας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλά γράφονται και λέγονται εναντίον του Ζελένσκι, κυρίως για την επιβολή στρατιωτικού νόμου και επί της ουσίας διάλυσης της Βουλής στην Ουκρανία που έχουν μετατρέψει τον ηθοποιό-πρόεδρο σε δικτάτορα και όχι λόγω πολέμου αλλά για οικονομικές ατασθαλίες, προς όφελος δικό του των «φίλων» του.

Ο Κλίτσκο, πάντως, που σίγουρα στοχεύει στην Προεδρία της Ουκρανίας, για να ενισχύσει την επίθεση του στον Ζελένσκι , επικαλέστηκε και τις προ μηνός δηλώσεις του αρχιστράτηγου του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία είχε φτάσει σε αδιέξοδο, ρίχνοντας τις ευθύνες για το αποτέλεσμα αυτό στον Ζελένσκι.

Όλα αυτά δείχνουν πλέον ξεκάθαρα ότι στο εσωτερικό της Ουκρανίας έχει εκλείψει κάθε πολιτική σύμπνοια εν μέσω ενός πολέμου που φαίνεται να χάνεται. Και αυτό για πολλούς αναλυτές είναι αποτέλεσμα και του περιβόητου «αμερικανικού δακτύλου» που πλέον δεν θέλει να «ποντάρει» άλλο στον Ζελένσκι. Το αντίθετο μάλιστα, η επιδίωξη είναι μπει στο περιθώριο.

Και όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές, τόσο η υποστηρικτική στάση του προέδρου Μπάιντεν, που δεν βρίσκεται και στα καλύτερα του, θα «κάμπτεται» απέναντι στον Ζελένσκι. Οι αμερικανοί πολίτες δεν θέλουν να πληρώνουν άλλο, για τον Ζελένσκι και οι ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ το εκμεταλλεύονται μπλοκάροντας τις όποιες χρηματοδοτήσεις προς την Ουκρανία. Και δικαιώνονται γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συνεχώς ισχυροποιούνται.

Άρα πολύ σύντομα ο Ζελένσκι θα χάσει τους υποστηρικτές του, και όπως όλα δείχνουν ήδη έχει χάσει και τον πόλεμο. Και για να μην φανεί ότι για την ήττα αυτή ευθύνονται και οι δυτικοί σύμμαχοι ο σικέ αγώνας με τον Κλίτσκο άρχισε να στήνεται.

Ο πυγμάχος-δήμαρχος, όπως και ο σύμμαχος του αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, έχουν ήδη ρίξει όλα τα βάρη στον ηθοποιό-πρόεδρο για την ήττα. Και προφανώς στο όνομα της … ειρήνης ετοιμάζουν και έναν «συμβιβασμό» με τον Πούτιν.