Γιάννης Τριήρης: Οφειλέτες δυο κατηγοριών

Γιάννης Τριήρης: Οφειλέτες δυο κατηγοριών
Τετάρτη, 29/11/2023 - 06:33

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έκανε ευρέως γνωστή, χθες, μια θλιβερή είδηση που αφορούσε την έξωση από το σπίτι του ενός 82χρονου ανάπηρου συμπολίτη μας, από τη Χαλκιδική.

Βέβαια η είδηση είχε προβληθεί σε κάποιες λίγες ιστοσελίδες, αλλά η παρέμβαση Κασσελάκη την έκανε να συζητηθεί.

Το τραγικό είναι ότι η είδηση αυτή δεν αφορά κάποιους λίγους συμπολίτες μας, αλλά ένα πολύ μεγάλο αριθμό, που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες, οι οποίοι ήδη έχουν χάσει τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους λόγω χρεών. Και αν είναι σωστές οι εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς, την τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε πλειστηριασμό έχουν βγει περίπου 150.000 ακίνητα.

Και δεν είναι μόνο η αγορά που δίνει τέτοια τεράστια νούμερα πλειστηριασμών.

Τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες έδειξαν ότι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 σε σχέση με το 2021.

Συγκεκριμένα, οι καταγραμμένες πράξεις που αφορούν πλειστηριασμούς είναι 5.760, έναντι 2.393, με αύξηση 140,7%! Αντίστοιχα, οι καταγραμμένες πράξεις που αφορούν καταθέσεις κατασχετήριων εκθέσεων έφτασαν τις 14.939 το 2022 έναντι 6.199 το 2021 κάνοντας άλμα 141%!

Και τα κακά μαντάτα δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς μέσα στους επόμενους δέκα μήνες θα βγουν σε πλειστηριασμό επιπλέον σχεδόν 15.000 ακίνητα, ενώ τα επόμενα 5 χρόνια ο αριθμός των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό θα εκτοξευθεί στις 250.000!

Και σε πλείστες περιπτώσεις οι άνθρωποι που χάνουν τα σπίτια τους και γενικότερα τις περιουσίες τους χρωστούν ποσά που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά τους χρέη, καθώς είναι προσαυξημένα με τις απίστευτες αλχημείες και τα ψιλά γράμματα των τραπεζών και των κερδοσκοπικών funds που τα εξαγόρασαν έναντι «πινακίου φακής» και ζητούν από τους ιδιοκτήτες τους «τον ουρανό με τ’ άστρα».

Αυτά παθαίνουν οι πολίτες αυτής της χώρας και ειδικότερα οι πλέον αδύναμοι. Γιατί, οι έχοντες και κατέχοντες έχουν τον τρόπο τους και μετατρέπουν τα χρέη τους σε «θαλασσοδάνεια».

Αυτό είπε και ο Κασσελάκης με αφορμή τον συμπολίτη μας στη Χαλκιδική που στα 82 του και σε αναπηρικό καροτσάκι τον πέταξαν έξω από το σπίτι του: «Στο πρόσωπό του, εδώ και μήνες, καθρεφτίζεται η «κοινωνική πολιτική» ενός κόμματος που χρωστάει 400+ εκατομμύρια ευρώ απέναντι στους οφειλέτες λίγων χιλιάδων ευρώ».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε, χθες, σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Ουσιαστικές κρίσεις επί των διατάξεων του νομοσχεδίου δεν μπορούν να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζονται μελέτη.

Αυτό, όμως, που από την πρώτη ματιά είναι εμφανές, είναι ότι δεν υπάρχουν διατάξεις που να δίνουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.