Γιάννης Τριήρης: Έρχονται εκπλήξεις;

Γιάννης Τριήρης: Έρχονται εκπλήξεις;
Παρασκευή, 27/10/2023 - 06:59

Μια ακόμη δημοσκόπηση είδε χθες το φως της δημοσιότητας, με κάποιους να βγάζουν το «εύκολο» συμπέρασμα της παντοκρατορίας της Νέας Δημοκρατίας που έχει ανοίξει την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 22 ποσοστιαίες μονάδες.

Είναι όμως αυτή μια παγιωμένη κατάσταση ή μπορεί να ανατραπεί; Οι τεράστιες διαφορές που καταγράφονται μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις προ τετραμήνου εθνικές εκλογές προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει αντίπαλο σε βάθος χρόνου;

Αν πιστέψουμε στις δημοσκοπήσεις και στις απαντήσεις που δίνουν οι συμμετέχοντες στα ερωτήματα που τους τίθενται, η κατάσταση δεν είναι διόλου ρόδινη για το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς 6 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι τα πράγμα στην χώρα πάνε προς λάθος κατεύθυνση.

Και βέβαια τα μεγάλα προβλήματα είναι η οικονομία και η ακρίβεια και για την διαπίστωση αυτή δεν χρειάζονται καν να γίνονται δημοσκοπήσεις.

Στην πλειοψηφία τους τα νοικοκυριά βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση από την ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και γενικότερα στα είδη ευρείας κατανάλωσης, ενώ η αγωνία τους για τις τιμές των καυσίμων κυρίως για την θέρμανση τους χειμερινούς μήνες είναι έκδηλη.

Και η χθεσινή δημοσκόπηση έδειξε ότι μέσα στην κοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει ένα κλίμα μεγάλης δυσαρέσκειας και ανησυχίας για το μέλλον και μάλιστα το άμεσο.

Σε περίπτωση λοιπόν –και αυτό δυστυχώς φαίνεται το πλέον πιθανό- που η ακρίβεια δεν αναχαιτιστεί και οι όποιες αυξήσεις δοθούν σε μισθούς και συντάξεις δεν καλύψουν τον πληθωρισμό, η δυσαρέσκεια θα μεγαλώνει.

Και όσο μεγαλώνει η δυσαρέσκεια και μάλιστα για ζητήματα επιβίωσης, τόσο πιο θολό γίνεται το πολιτικό τοπίο και οι συσχετισμοί μεταβάλλονται.

Είναι λοιπόν πρόωρο να βγάζει κανείς πολιτικά συμπεράσματα περί παντοκρατορίας του κυβερνώντος κόμματος και νέου «περιπάτου» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών.

Όσο και αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε κάθετη πτώση, όσο και αν το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, δεν δείχνει να κερδίζει ψηφοφόρους και παραμένει στάσιμο, οι εκπλήξεις δεν μπορεί να αποκλειστούν.

Γιατί αποδεδειγμένα οι πολίτες στην πλειοψηφία τους ψηφίζουν με βάση τα οικονομικά τους και επί το λαϊκότερο, την τσέπη τους. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα, που μπορεί να «γεννήσει» εκπλήξεις.

ΥΓ. Και όπως φάνηκε από τη χθεσινή δημοσκόπηση ήδη σημειώθηκε μια έκπληξη. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατάφερε να «νικήσει» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη μονομαχία για τον δημοφιλέστερο πολιτικό αρχηγό. Πρώτο ο Κουτσούμπας, δεύτερος ο Μητσοτάκης. Είναι αυτό σημάδι ανατροπών;