Γιάννης Τριήρης: Για τις φονικές πυρκαγιές ένοχη δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή

Γιάννης Τριήρης: Για τις φονικές πυρκαγιές ένοχη δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή
Τετάρτη, 26/07/2023 - 07:20

Για εννέα ολόκληρες ημέρες η Ελλάδα φλέγεται και η κυβέρνηση προεξέχοντος του πρωθυπουργού περί άλλων τυρβάζει.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης ο ένοχος έχει βρεθεί και φυσικά δεν είναι οι ίδιοι.

Είναι η κλιματική αλλαγή που ευθύνεται κατά τους κυβερνώντες για τις φονικές πλέον πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα, αφού ήδη θρηνούμε την απώλεια τριών ανθρώπων, των δυο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους και του βοσκού στην Κάρυστο της πολύπαθης Εύβοιας.

Με το να κηρύξει η κυβέρνηση εθνικό πένθος για τις απώλειες των δυο πιλότων δεν σημαίνει ότι ξέπλυνε τις τεράστιες ευθύνες της. Όπως δεν τις ξεπλένει και με το διαρρέει στα φιλικά της μέσα μαζικής ενημέρωσης μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον σε ότι αφορά την ενίσχυση των ελλειπέστατων, σε ανθρώπινο δυναμικό και επίγεια και εναέρια μέσα, πυροσβεστικών δυνάμεων της χώρας.

Ούτε οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν επιστρέφουν με τα παχιά λόγια κατόπιν εορτής, ούτε οι περιουσίες αντικαθίστανται.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι η απίστευτη και απαράδεκτη αυτή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ως αποτέλεσμα του πλήρως αναποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού και του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού» κράτους που αποδεικνύεται σαραβαλάκι της κακιάς ώρας, δεν θίγεται ουδόλως ή ακόμη χειρότερα διαστρεβλώνεται πλήρως από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης που λειτουργούν όχι με όρους δημοσιογραφίας αλλά ως γραφείο τύπου της κυβέρνησης.

Κανένα σχόλιο για τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες που η χώρα έμεινε ανυπεράσπιστη στο έλεος των πυρκαγιών, από το σύνολο σχεδόν των τηλεοπτικών μέσων και των μεγάλων συγκροτημάτων εφημερίδων και ιστοσελίδων.

Επικεντρώνουν στα ανθρώπινα δράματα και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών «μιλώντας» έτσι στο θυμικό του ελληνικού λαού και εντέχνως ξεχνούν να σχολιάσουν ως οφείλουν τα πραγματικά αίτια των πυρκαγιών. Μας λείπουν πυροσβέστες και μέσα πυρόσβεσης, αλλά και σοβαρό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας.

Και εκεί μπαίνει η κυβέρνηση και δείχνει ως μοναδικό ένοχο την κλιματική αλλαγή.

Ευτυχώς που υπάρχει και ο ξένος τύπος για να ρίχνει κάποιο φως στις κυβερνητικές ευθύνες.

«Οι δασικές πυρκαγιές και ο τρόπος αντιμετώπισής τους μπορεί να είναι καθοριστικός για τις εκλογές και ο σημερινός συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν είναι αρκετά τολμηρός στην προσαρμογή της χώρας στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής», γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung και συμπληρώνει πως «οι πυρκαγιές είναι πλούσιες σε ‘εκρηκτικές ύλες’ πολιτικής και κοινωνικής φύσης».

Και καταλήγει πως »Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία ζει κυρίως από τον τουρισμό αλλά και από τη γεωργία, το μόνο που μένει να κάνει είναι να προσαρμοστεί και να ελπίζει ότι μια έξυπνη, δαπανηρή πολιτική πρόληψης και πυρόσβεσης θα τη φέρει σε μια λογική σταθερότητα στο ολοένα και θερμότερο μέλλον».

Εμείς μένει να περιμένουμε για να δούμε πότε θα καταλάβει η κυβέρνηση ότι πρέπει να δαπανήσει όσα κονδύλια απαιτούνται για την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών. Αρκεί μέχρι τότε να μην έχουμε καεί όλοι.