Πέτρος Φιλίππου: Πυρκαγιές και Αυτοδιοίκηση - Οι πραγματικές ευθύνες για τις πυρκαγιές

Πέτρος Φιλίππου: Πυρκαγιές και Αυτοδιοίκηση - Οι πραγματικές ευθύνες για τις πυρκαγιές
Πέτρος Φιλίππου Πέτρος Φιλίππου
Τετάρτη, 26/07/2023 - 07:23

Όλο αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες σε βάρος των δήμων είναι κακοήθης και αυθαίρετη παραχάραξη της αλήθειας.

Τεράστια καταστροφή συντελείται τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας, όπου πάνω από 300.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί. Η Ελλάδα έχει υποστεί μία τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή, με χιλιάδες συμπολίτες μας να έχουν χάσει τις περιουσίες τους. Μέσα σε αυτό το δυστοπικό σκηνικό η κυβέρνηση βρήκε για μια ακόμη φορά εύκολα τον «ένοχο». Είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας.

Τόσο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όσο και από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, νυν και πρώην, όπως ο κ. Πέτσας, συνεχίζεται και εντείνεται η απροκάλυπτη προσπάθεια ενοχοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ένα ζήτημα στο οποίο την αποκλειστική ευθύνη έχει η κεντρική διοίκηση.

Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά, ότι από την κυβέρνηση δεν υπάρχει συγκεκριμένη και στοχευμένη πολιτική για την πρόληψη από τις φυσικές καταστροφές και κυρίως συγκεκριμένη δασική πολιτική που να στοχεύει στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, την διαχείριση και την ανάδειξη του δασικού πλούτου της χώρας.

Το μέγεθος, η έκταση, η συχνότητα των πυρκαγιών και η καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, καθώς και υποδομών δείχνει ότι οι τρόποι αντιμετώπισης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι πολύ περισσότερα από τα ψίχουλα που δίνονται στην αυτοδιοίκηση και χρησιμοποιούνται ως φύλλο συκής για τις ευθύνες του κυβέρνησης.

Οι αρμοδιότητες των δήμων είναι να καθαρίζουν και να αποψιλώνουν τις εντός σχεδίου περιοχές, κοινόχρηστους χώρους, πάρκα κλπ. Και τους συγκεκριμένους νόμους που σήμερα ισχύουν τους έχουν ψηφίσει και τους γνωρίζουν οι ίδιοι που σήμερα κατηγορούν ψευδώς τους δήμους. Δεν έχουν καμία ευθύνη για τα δάση τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που ανήκουν στη αρμοδιότητα των δασαρχείων. Παράλληλα με την πενιχρή χρηματοδότηση που λαμβάνουν για την πολιτική προστασία προσλαμβάνουν εποχικό προσωπικό για την φύλαξη και την πυρόσβεση. Και για να ανταποκριθούν συμπληρώνουν μεγάλα ποσά από δικούς τους πόρους.

Η αρμοδιότητα της πυρόσβεσης ανήκει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι ΟΤΑ επικουρούν σε ό,τι τους ζητηθεί, νερό με βυτιοφόρα για τα πυροσβεστικά οχήματα, στήριξη με μηχανήματα κατά την πυρόσβεση και κυρίως την ευθύνη της απομάκρυνσης των κατοίκων όπου κριθεί ότι υπάρχει κίνδυνος, κάτι που η αυτοδίοικηση κάνει με επιτυχία, φροντίζοντας να βρει καταλύματα και τροφή όπου υπάρχει ανάγκη. Οι ΟΤΑ είναι κυρίως πίσω από το δύσκολο έργο της στήριξης και αποκατάστασης των κατεστραμμένων περιοχών και νοικοκυριών από τις πυρκαγιές. Για παράδειγμα είναι ασύλληπτο το νούμερο που χρειάζεται μόνο για την απομάκρυνση των καμένων υλικών από κατοικημένες περιοχές, για τα οποία σπάνια υπάρχει μια υποτυπώδης οικονομική ενίσχυση.

Από την λαίλαπα των καταστροφών των τελευταίων ημερών, που δυστυχώς πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε για την πτώση ενός Καναντέρ και την τραγική απώλεια των πιλότων, καμία πυρκαγιά δεν ξεκίνησε από περιοχή ευθύνης των δήμων. Όλο αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες σε βάρος των δήμων είναι κακοήθης και αυθαίρετη παραχάραξη της αλήθειας.

Αυτό που προέχει την στιγμή της μάχης είναι να προχωρήσει το έργο της πυρόσβεσης όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ωστόσο, οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει.

- Αυτή είναι η ώρα της μεγάλης μάχης για την ασφάλεια των ανθρώπων και την πυρόσβεση. Προφανώς η ανθρώπινη ζωή είναι πρώτη προτεραιότητα. Πρέπει όμως να δράσουμε και για να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον, τα ζώα και οι περιουσίες των ανθρώπων.

Θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι με όλους τους αρμόδιους φορείς, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Προστασία, Αυτοδιοίκηση, Δασικές Υπηρεσίες και να αποφασίσει να στηρίξει ουσιαστικά τα αναγκαία προγράμματα για την πρόληψη των πυρκαγιών. Πρώτα να ξεχωριστούν οι αρμοδιότητες, δηλαδή ποιος κάνει τι, και κυρίως να χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία προγράμματα πυροπροστασίας. Πρέπει τόσο οι δασικές υπηρεσίες όσο και η αυτοδιοίκηση να στελεχωθούν από επιστημονικό προσωπικό, με κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό και κυρίως με τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να προβαίνουν στα αναγκαία μέτρα πρόληψης.

Θα αποτελέσει μία τέτοια πολιτική άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση ή ως συνήθως θα τα συζητάμε ακαδημαϊκά τις ημέρες των καταστροφών και αμέσως θα τα ξεχνάμε;

Προς το παρόν υποκλινόμαστε με σεβασμό στους χιλιάδες πυροσβέστες, στο προσωπικό της πολιτικής προστασίας και στους χιλιάδες εθελοντές, που δίνουν την μάχη όλες αυτές τις ημέρες για την αντιμετώπιση της λαίλαπας και για την στήριξη των συνανθρώπων μας.
Υποκλινόμαστε και θρηνούμε για τους πιλότους που πριν λίγο χάσαμε από την πτώση του αεροπλάνου τους στην μάχη με την φωτιά. Θα είμαστε όμως εδώ και μετά την καταστροφή, να αγωνιστούμε, ώστε να μην ξαναζήσουμε στη χώρα αυτά τα φαινόμενα.

(Ο Πέτρος Φιλίππου είναι πρ. Δήμαρχος Σαρωνικού και Αντιπεριφεριάρχης Αν. Αττικής)