Γιάννης Τριήρης: Χειρότερες από το debate οι μετέπειτα εκτιμήσεις

Γιάννης Τριήρης: Χειρότερες από το debate οι μετέπειτα εκτιμήσεις
Πέμπτη, 11/05/2023 - 06:53

Ήταν ένα debate όπως όλοι το περιμέναμε. Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν ανενόχλητοι, χωρίς δυσάρεστες γι’ αυτούς παρεμβάσεις από τους δημοσιογράφους και κυρίως χωρίς ο ένας να μπορεί να αμφισβητήσει τα λεγόμενα του άλλου.

Το πολιτικό συμπέρασμα λοιπόν από το debate των πολιτικών αρχηγών στην κρατική ΕΡΤ, είναι ότι όλοι τους επέμεναν σε όσα έχουν ήδη εξαγγείλει και κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και γενικότερα κατά την διάρκεια της τετραετίας.

Βέβαια σε κάποιους αναποφάσιστους, αλλά κυρίως σε όσους δεν έχουν και μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική, αν παρακολούθησαν το debate, δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουν έστω και τις βασικές θέσεις και απόψεις των κομμάτων που διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδο τους στη νέα βουλή, σε «οικονομική» συσκευασία ενός τρίωρου.

Το debate λοιπόν ήταν μια «επανάληψη» όλων όσων οι πολίτες γνωρίζουν για τα πεπραγμένα του κυβερνώντος κόμματος αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Βέβαια ο κάθε πολίτη κρίνει βλέποντας την κατάσταση από την δική του οπτική-κομματική γωνία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ψηφοφόροι που ήδη έχουν επιλέξει ποιον θα ψηφίσουν δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη –στη συντριπτική τους πλειοψηφία- από τη χθεσινή τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών.

Το debate κατά συνέπεια ήταν αυτό που όλοι εκτιμούσαν ότι θα είναι, μια «απονευρωμένη» διαδικασία. Μάλιστα δεν απεικόνισε και την πραγματικότητα της σκληρής και οξυμένης προεκλογικής περιόδου, αφού οι όροι που είχαν τεθεί για την διεξαγωγή της τηλεμαχίας ήταν «ασφυχτικοί» και για τους δημοσιογράφους και για τους πολιτικούς αρχηγούς.

Βέβαια οι όροι αυτοί κάποιον εξυπηρετούσαν και κάποιους αποδυνάμωσαν.

Το χειρότερο του debate, πάντως ήταν τα … συμπεράσματα που έβγαλαν οι εκπρόσωποι και τα στελέχη των κομμάτων στις συζητήσεις και τις αναλύσεις που έκαναν στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Ο κάθε υποψήφιος βουλευτής διαπίστωνε ότι ο δικός τους πολιτικός αρχηγός κέρδισε στην τηλεμαχία, ότι ήταν ο μοναδικός που στάθηκε επάξια απέναντι στους δημοσιογράφους, ότι ανέδειξε την υπεροπλία του προγράμματος του δικού τους κόμματος έναντι όλων των άλλων, ότι εν κατακλείδι έδωσε στους πολίτες να καταλάβουν ότι το συμφέρον τους είναι να επιλέξουν στις εκλογές το δικό του κόμμα.

Αν λοιπόν οι πολιτικοί αρχηγοί, λόγω των κανόνων που είχαν επιβληθεί από την Διακομματική Επιτροπή για την τηλεμαχία, αναγκάστηκαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση τους, λίγα λεπτά αργότερα τα στελέχη των κομμάτων τους και οι υποψήφιοι βουλευτές τους επανέφεραν τους ψηφοφόρους στην σκληρή πραγματικότητα της χαμηλής ποιότητας αντιπαράθεσης, με διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με αλληλοκατηγορίες για πολιτικά εγκλήματα, ακόμη και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

ΥΓ. Το συμπέρασμα από το debate είναι ότι το … οριστικό συμπέρασμα θα το έχουμε μετά τις κάλπες.