Γιάννης Τριήρης: Αφύπνιση

Γιάννης Τριήρης: Αφύπνιση
Παρασκευή, 12/05/2023 - 07:11

Μπορεί κατά γενική ομολογία το debate των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη το βράδυ να ήταν «σούπα», αλλά η συνέχεια του αποδεικνύεται άκρως ενδιαφέρουσα, με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να δίνουν συνέχεια εκτός … οθόνης.

Χωρίς το ασφυκτικό πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής –για το οποίο πάντως αυτοί ευθύνονται- να τους φιμώνει ξεκίνησαν εκ νέου τον προεκλογικό τους αγώνα, εκμεταλλευόμενοι πρωτίστως την τεράστια γκάφα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο debate για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ένα σκάνδαλο που βαραίνει προσωπικά τον απερχόμενο πρωθυπουργό και είχε αρχίσει η σημασία του να «φθίνει» στις συνειδήσεις των πολιτών.

Αλλά ευτυχώς για την κοινωνία και την ίδια τη Δημοκρατία το ζήτημα ανακινήθηκε και φαίνεται να λαμβάνει και πάλι τη θέση που του αρμόζει στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Και η αυτή η θέση πρέπει να είναι η Νο1 πάνω από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα γιατί αφορά το μεγαλύτερο αγαθό για ένα λαό την ελευθερία.

Γιατί με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις ακριβώς αυτό επιχειρήθηκε. Η στέρηση της ελευθερίας των παρακολουθούμενων. Όπως ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός άλλωστε παραδέχτηκε εθνικοί λόγοι για τις υποκλοπές δεν υπήρχαν.

Και στην πλειοψηφία τους οι πολίτες πλέον γνωρίζουν ότι οι λόγοι των υποκλοπών ήταν πολιτικοί. Μια αυταρχική κυβέρνηση με την αλαζονεία που τις έδωσε η αυτοδυναμία της –αυτή που επιδιώκει και για την επόμενη τετραετία- παρακολουθούσε τους πολιτικούς της αντιπάλους, δημοσιογράφους, ακόμη και δικά της στελέχη για να «ελέγχει» τα πάντα.

Άλλωστε από το επιβεβαίωσε και η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στο πόρισμα της των 240 σελίδων με την εισηγήτρια ευρωβουλευτή από την Ολλανδία Σοφί Ιντ'Φελντ μάλιστα να δηλώνει στην DW:

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι (που παρακολουθούνταν) δεν είχαν επιλεγεί τυχαία. Δηλαδή το ζήτημα δεν είναι μόνο η παράβαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής. Είχαν επιλεγεί με πολύ συγκεκριμένη πρόθεση, για πολιτικούς λόγους. Μπορεί να ήταν δημοσιογράφοι με κριτική διάθεση, δικηγόροι, ακτιβιστές ή και δημόσιοι λειτουργοί που έκαναν τη δουλειά τους ανεξάρτητα και επιχειρούσαν να φέρουν στο φως τα κακώς κείμενα. Αυτοί είχαν μπει στο στόχαστρο. Και αναρωτιέται κανείς: Γιατί συνέβη αυτό;»

Αυτή είναι η ερώτηση του εκατομμυρίου που πρέπει να αφυπνίσει τους Έλληνες πολίτες έστω και τώρα στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης.

Η απάντηση όμως είναι αβίαστη. Όποιοι επιχειρούν να μας στερήσουν ελευθερίες πρέπει να να αποδοκιμάζονται και να μπαίνουν στο περιθώριο της ιστορίας.

Η ελευθερία και η δημοκρατία δεν μπορούν να μπουν σε καμιά ζυγαριά. Ούτε με τους μισθούς και τις συντάξεις, ούτε με επιδόματα, ούτε με την ψηφιοποίηση, με τίποτα.