Γιάννης Τριήρης: Θα είναι ο τελευταίος των Καραμανλήδων;

Γιάννης Τριήρης: Θα είναι ο τελευταίος των Καραμανλήδων;
Δευτέρα, 20/03/2023 - 06:53

Σήμερα Δευτέρα ο Κώστας Αχ. Καραμανλή θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών για να «απολογηθεί» για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το αν παρουσιάζεται στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικειοθελώς ή πιέστηκε για να το πράξει, μικρή σημασία έχει.

Όπως και το πως θα επιλέξει να δικαιολογηθεί. Οι πολιτικές ευθύνες που τον βαρύνουν είναι τεράστιες, καθώς από δικές του πολιτικές πράξεις και παραλείψεις έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποι μας.

Ως υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει τεράστια πολιτική ευθύνη για την άθλια λειτουργία των σιδηροδρόμων.

Και η παραίτηση από τον υπουργικό θώκο μετά το τραγικό δυστύχημα ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να πράξει.

Και ορθώς το έπραξε.

Με την παραίτηση του, όμως, δεν σβήστηκαν όλες οι πολιτικές ευθύνες. Μένει να αποδοθούν ακόμη πολλές συνολικά προς την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Γιατί πάνω από τον κ. Καραμανλή υπάρχει και ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας που ευθύνεται. Άλλωστε -στα λόγια- και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει παραδεχτεί ότι το τραγικό δυστύχημα έγινε επί της δικής του διακυβέρνησης.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς εύλογα, γιατί ο Κώστα Αχ. Καραμανλής παραιτήθηκε από τον υπουργικό του θώκο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πράττει ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα «τραβάει» όσο πιο μακριά μπορεί τις εκλογές;

Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι μεταξύ των πολιτικών τζακιών των Καραμανλήδων και των Μητσοτάκηδων υπάρχει διαφορετική «κουλτούρα».

Οι μεν αναλαμβάνουν έμπρακτα τις ευθύνες τους, ενώ οι δε ποτέ δεν ευθύνονται για τίποτα όπως και ποτέ δεν γνωρίζουν τίποτα όταν πρόκειται για αποτυχίες. Πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε. Ποτέ οι Μητσοτάκηδες.

Σ΄ αυτή την ευθιξία των Καραμανλήδων, ίσως και να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, περιμένει από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή να ανακοινώσει ο ίδιος ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στις προσεχείς εκλογές.

Αν θα το κάνει ο πρώην υπουργός Μεταφορών δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς ο ίδιος τηρεί σιγή ιχθύος.

Και αυτό μικρή σημασία έχει πολιτικά, καθώς ο κ. Καραμανλής έχει «κριθεί». Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, όμως, είναι το πως θα αντιδράσει στη Βουλή μετά τα μεγάλα «αδειάσματα» που του έκανε το Μαξίμου και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ τις προηγούμενες ημέρες.

Θα αφήσει να του φορτώσουν όλες τις ευθύνες επάνω του ή θα μιλήσει και θα αποκαλύψει αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνώριζε για την άθλια κατάσταση των σιδηροδρόμων;

Μήπως, όπως ακούγεται στα δημοσιογραφικά γραφεία, «επιβραβευθεί» στο … μέλλον, αν κρατήσει το στόμα του κλειστό και επιβεβαιώσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας «ανήξερος» πρωθυπουργός;

Οι παροικούντες το Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη ασκεί πιέσεις προς τον πρώην υπουργό του και να μην μιλήσει εναντίον του και να ανακοινώσει ο ίδιος ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Ίσως έτσι αφήσει ανοιχτή την πόρτα για την επάνοδο του στο μέλλον.

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα αποκαλυφθεί η στάση του Κ. Καραμανλή.

Όποια πάντως και να είναι αυτή, το πρόβλημα για την κυβερνώσα παράταξη θα παραμείνει, με την εσωστρέφεια να «φουντώνει» και το μεγάλο ερώτημα να ταλανίζει στελέχη και ψηφοφόρους: «Υπάρχει ΝΔ χωρίς Καραμανλή;» .