Γιάννης Τριήρης: Η ύβρις της ανάληψης της «πολιτικής ευθύνης»

Γιάννης Τριήρης: Η ύβρις της ανάληψης της «πολιτικής ευθύνης»
Πέμπτη, 10/07/2025 - 08:01

Η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ανακύπτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη χώρα –και αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο – είναι πως «έχουμε κάνει πολλά αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα» και βέβαια η περιβόητη «ανάληψη πολιτικής ευθύνης» που πλέον ακούγεται ως ύβρις στα αυτιά των πολιτών.

Τα δυο από τα μεγαλύτερα θέματα εσωτερικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, που στιγμάτισαν τη χώρα, το έγκλημα των Τεμπών και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τα πλέον χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επί της ουσίας προσπάθησαν να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη –πολιτική και ποινική- στο έγκλημα των Τεμπών και το μόνο που έκαναν για το θεαθήναι είναι να δηλώνουν ότι ανέλαβαν δήθεν την πολιτική ευθύνη χωρίς αυτό να έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.

Το ίδιο έπραξαν και για το σκάνδαλο με τις παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις που κατέληξαν στις τσέπες «ημετέρων» με την ανοχή ή ακόμη και την συμμετοχή στο σκάνδαλο κάποιων κυβερνητικών παραγόντων, πράγμα που μένει αν φανεί βέβαια αφού ευτυχώς στην περίπτωση αυτή σημαντικό ρόλο για την διαλεύκανση της υπόθεσης παίζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, πάντως, οι κυβερνώντες ψελλίζουν τα περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης με τις παραιτήσεις υπουργών και υφυπουργών, αλλά και πάλι αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετρά το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, όπως μετρά και την μια αποτυχία μετά την άλλη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό , στο πρόβλημα το οποίο στην κυριολεξία καίει τους πολίτες, αυτό της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει διαχρονικές αποτυχίες. Οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών εξακολουθούν να αυξάνονται με υψηλότερους ρυθμούς απ΄ ότι στην υπόλοιπη ΕΕ . Και τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,8% από 2,5% τον Μάιο, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προηγουμένως είχε φροντίσει να «απενεργοποιήσει» την επιβολή του ανώτατου περιθωρίου κέρδους, δίνοντας έτσι «σήμα» στους επιτήδειους για νέες ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών.

Στην περίπτωση της ακρίβειας, ωστόσο, ουδέποτε υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση, αλλά όλα «ρίχτηκαν» στην διεθνή συγκυρία και στον δήθεν εισαγόμενο πληθωρισμό.

Όπως ανάληψη ευθύνης επί τη ουσίας δεν υπήρξε ούτε υπάρχει και στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών που καίει φέτος το καλοκαίρι σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με την κυβέρνηση να διαφημίζει ότι έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης με το τραγικό όμως αποτέλεσμα της πύρινης λαίλαπας να την διαψεύδει.

Ωστόσο μετά τις τελευταίες πυρκαγιές μπορεί να μην ακούστηκε η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση, υποστηρίχθηκε, όμως, ότι προσπαθεί να κάνει δήθεν το καλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, είτε με την δήθεν ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τα άλυτα ζητήματα της χώρας, είτε χωρίς ανάληψη πολιτικής ευθύνης, τα προβλήματα παραμένουν, διογκώνονται και πολλαπλασιάζονται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προσπαθεί να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση και όχι να δώσει λύσεις.