Γιάννης Τριήρης: Τα «σκουπίδια», οι αναβαθμίσεις και τα πραγματικά προβλήματα

Γιάννης Τριήρης: Τα «σκουπίδια», οι αναβαθμίσεις και τα πραγματικά προβλήματα
Δευτέρα, 30/01/2023 - 07:01

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, εστίασαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, επιχειρώντας να πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς για την εθνική μας οικονομία και να κρύψουν κάτω από το χαλί τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, όπως η ακρίβεια, οι χαμηλές αμοιβές και συντάξεις, η εγκληματικότητα, οι υποκλοπές και ότι αυτές σημαίνουν για την προσωπική μας ελευθερία.

Η αλήθεια είναι ότι ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μόλις ένα σκαλοπάτι μακριά από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, όμως, δυστυχώς για την χώρα μας παραμένει ακόμη στην λεγόμενη κατηγορία «σκουπίδια» (junk).

Ωστόσο η αναβάθμιση αν και δεν μας έφερε επενδυτική βαθμίδα, όπως θα επιθυμούσε διακαώς η κυβέρνηση για να πείσει για το έργο της, τουλάχιστον μας έφερε ένα σκαλί πριν από την έξοδο από την κατηγορία «σκουπίδια». Θετική εξέλιξη χωρίς αμφιβολία είναι αυτή, αλλά όχι όπως θέλει να την παρουσιάζει η κυβέρνηση, ως τρομερή επιτυχία.

Επίσης είναι αλήθεια ότι η αναβάθμιση ήρθε νωρίτερα από τις επικείμενες εθνικές εκλογές και όχι μόνο από τον Fitch, αλλά προηγουμένως και από τους άλλους οίκους S&P, Scope Ratings, DBRS, γεγονός που καταδεικνύει ότι μάλλον το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ενδιαφέρει και τόσο τους οίκους αξιολόγησης.

Αν τους φόβιζε το αποτέλεσμα των εκλογών ως προς το ποιο κόμμα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας -γιατί αναμφίβολα κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει ιδιαίτερα με την απλή αναλογική- τότε μάλλον θα έκαναν λίγο υπομονή για να μας αναβαθμίσουν.

Πάντως, φαίνεται ότι μια «πισινή» την κρατάνε οι οίκοι, προφανώς λόγω πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων και προεκλογικών παροχών, γι’ αυτό ενδεχομένως δεν μας δίνουν αναβάθμιση που θα μας έβγαζε από την κατηγορία «σκουπίδια» και περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτά για τους οίκους αξιολόγησης και την κυβέρνηση. Γιατί στους πολίτες αυτής της χώρας δεν λένε τίποτα οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για αναβαθμίσεις, όταν η ακρίβεια στην κυριολεξία καλπάζει κατατρώγοντας τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, η εγκληματικότητα δεν ελέγχεται και ο απόηχος του σκανδάλου των υποκλοπών εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης σε τεράστιας θεσμικής σημασίας ζητήματα όπως η προσωπική ελευθερία των πολιτών και το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Στις επικείμενες εκλογές, προφανώς και οι πολίτες δεν θα προσέλθουν στις κάλπες έχοντας στο μυαλό τους ότι σε κάποιους μήνες η χώρα τους θα ανακτήσει την «επενδυτική βαθμίδα». Στο μυαλό των περισσοτέρων αντίθετα σίγουρα θα είναι όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της καθημερινότητας τους.