Γιάννης Τριήρης: Τρώμε από τα έτοιμα για να πλουτίζουν κάποιοι λίγοι

Γιάννης Τριήρης: Τρώμε από τα έτοιμα για να πλουτίζουν κάποιοι λίγοι
Τρίτη, 17/01/2023 - 06:44

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος διεθνώς το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται και δυστυχώς η χώρα μας για πολλοστή φορά αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, καθώς οι τιμές χονδρικής παραμένουν υψηλότερες απ’ όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και οι μεγάλες αυτές διαφορές στις χονδρικές τιμές μεταξύ της χώρας μας και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών παρατηρούνται όχι μόνο τον Ιανουάριο του νέου έτους 2023, αλλά και κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, με την κυβέρνηση να κάνει τα στραβά μάτια και να εστιάζει την πολιτική της στην συγκράτηση μόνο των λιανικών τιμών μέσω κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.

Ο λόγος είναι προφανής. Εκλογές έρχονται και τα εκατομμύρια των καταναλωτών που είναι φυσικά και ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να επαναστατήσουν. Γι’ αυτό και οι σημαντικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στην κάλπη.

Είναι, όμως, αυτή η λύση του προβλήματος των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα; Φυσικά και όχι.

Η κυβέρνηση οφείλει να ελέγξει την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολο της και να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Στις χονδρικές τιμές δηλαδή. Γιατί ως χώρα δεν έχουμε καμιά αιτιολογία να βρισκόμαστε στην κορυφή της λίστας της ακρίβειας.

Το ότι η κυβέρνηση διαθέτει σημαντικότατα κεφάλαια για να επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών και να κρατάει σε κάποια αποδεκτά επίπεδα τις λιανικές τιμές δεν αποτελεί μακροχρόνια λύση.

Γιατί κάποια στιγμή θα πάψει να είναι εφικτή η επιδοματική πολιτική. Τα κρατικά ταμεία που ήταν γεμάτα -37 δις ευρώ λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι άφησε προίκα στη σημερινή κυβέρνηση- αρχίζουν να αδειάζουν και οσονούπω οι επιδοτήσεις θα μειωθούν ή και θα κοπούν εντελώς και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι αδύνατον λόγω ύψους να πληρωθούν από πολίτες και επιχειρήσεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια των χονδρικών τιμών με επιδοτήσεις απλά δεν είναι βιώσιμο.

Εκείνο το οποίο είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι επιδοτήσεις πρέπει να σταματήσουν αφού προηγουμένως βρεθούν οι τρόποι ώστε οι χονδρικές τιμές να είναι αυτές που πρέπει και όχι πολλαπλάσιες.

Είναι εξαιρετικά ανεύθυνο - και όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο πιο αρνητικές θα είναι στο μέλλον οι δημοσιονομικές συνέπειες - να αρνείται η κυβέρνηση ένα ουσιαστικό έλεγχο και μια δυναμική παρέμβαση στην χονδρεμπορική αγορά.

Μπορεί να φαίνονται καλές οι κρατικές επιδοτήσεις που μειώνουν το κόστος των λογαριασμών στη λιανική, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε ότι τρώμε από τα έτοιμα που με δικές μας θυσίες μαζεύτηκαν για να πλουτίζουν κάποιοι λίγοι.