Making the Most of Every Ray: Λύσεις FusionSolar για υψηλής ποιότητας αποθήκευση ενέργειας σε έργα μεγάλης κλίμακας

Making the Most of Every Ray: Λύσεις FusionSolar για υψηλής ποιότητας αποθήκευση ενέργειας σε έργα μεγάλης κλίμακας
Τρίτη, 18/07/2023 - 13:48

ΤοFusionSolar Global Energy Storage Summit 2023,μετίτλο "Making the Most of Every Ray", πραγματοποιήθηκε μεμεγάληεπιτυχίαστοSands Expo & Convention Centre, στη Σιγκαπούρη.

Περισσότεροι από 400 ηγέτες της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών, τεχνικοί εμπειρογνώμονες, ενώσεις και εταίροι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στην "Πόλη των Λιονταριών" για να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με βέλτιστες πρακτικές και στρατηγικές ανάπτυξης για φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας και αποθήκευσης ενέργειας. Στόχος του συνεδρίου ήταν να προωθήσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων για τις καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και τις προοδευτικές εφαρμογές, με σκοπό την προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο για ένα πιο λαμπρό μέλλον.

Φωτοβολταϊκά συστήματα με Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας ως κύρια πηγή ενέργειας

ΟCharles Yang,Vice President τηςHuawei καιPresident of Global Marketing,Sales and Services,Huawei Digital Power, ανέφερε στην ομιλία του, πως η ουδετερότητα άνθρακα δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στις βιομηχανίες φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης ενέργειας. Καθώς οι τεχνολογίες συνεχίζουν να προοδεύουν, το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) για τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα συνεχίσει να μειώνεται. Η εμπορική αξία της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά υπερβαίνει κατά πολύ εκείνη των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, η υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επηρεάσει τη σταθερότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Εν μέσω αυτών των ευκαιριών και προκλήσεων, ηHuawei Digital Powerσυνεχίζει να καινοτομεί και να προωθεί τη σύγκλιση τωνbitκαιwatt, καθώς και τη σύγκλιση των φωτοβολταϊκών και με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (ESS), κατασκευάζοντας γεννήτριεςSmart PV&ESSπου χρησιμοποιούν την τεχνολογία σχηματισμού δικτύου για σταθερότητα στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. ΗHuawei Digital Powerσυνεργάζεται στενά με τους πελάτες και τους συνεργάτες της, για να επιταχύνει την κατασκευή νέων συστημάτων ενέργειας και την επίτευξη των στόχων ουδετερότητας άνθρακα.

ΟEdwin Khew,Chairman τουSustainable Energy Association of Singapore(SEAS) τόνισε ότι τα Φ/Β είναι η πιο πολλά υποσχόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας της Σιγκαπούρης. Η Σιγκαπούρη εργάζεται για την επίτευξη ενός νέου στόχου ηλιακής ενέργειας τουλάχιστον 2gigawatt-peak(GWp) έως το 2030. Παρουσίασε επίσης το έργο εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το οποίο στοχεύει να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών.

ΟRobert Liew,DirectorτηςAPAC Power and Renewables Research,Wood Mackenzie, επισήμανε ότι οι εξελίξεις της αγοράς και η τεχνολογική επανάσταση έχουν αλλάξει τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα, δημιουργώντας ένα νέο ενεργειακό τοπίο. Η μονοκατευθυντική ροή προσφοράς-ζήτησης έχει αντικατασταθεί από ένα αμφίδρομο ευέλικτο ενεργειακό δίκτυο σε κάθε φάση παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, αποθήκευσης και κατανάλωσης ενέργειας, αναδιαμορφώνοντας τον σχεδιασμό και τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι το 2032, η παγκόσμια ετήσια δυναμική των νεοεγκατεστημένων Φ/Β προβλέπεται να πενταπλασιαστεί φθάνοντας τα 100GWκαι η παγκόσμια ετήσια δυναμική της νέας εγκατάστασης αποθήκευσης ενέργειας θα οκταπλασιαστεί, ξεπερνώντας τις 300GWh. Αυτό θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας χρυσής εποχής ανάπτυξης.

ΟUssama Rai,Director PV&BESS Solution Huawei Digital Power, δήλωσε ότι η καινοτόμος αρχιτεκτονικήSmart String ESS τηςHuawei είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που ενσωματώνει ηλεκτροχημεία, απαγωγή θερμότητας, ηλεκτρονικά ισχύος, ψηφιακές τεχνολογίες και σχέδια ασφάλειας. Η μοναδική pack-level βελτιστοποίηση και η rack-level διαχείριση χρησιμοποιούν τεχνολογίες ηλεκτρονικών ισχύος για την επίλυση της ασυνέπειας και της αβεβαιότητας των μπαταριών λιθίου. Η προστασία ενεργητικής ασφάλειας τεσσάρων επιπέδων και η παθητική απομόνωση δύο επιπέδων επιτρέπουν στη διαχείριση να επιτύχει υψηλότερη διαθέσιμη χωρητικότητα και να πληροί υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας. Οι λύσεις Huawei FusionSolar Smart PV+ESS παρέχουν έξυπνο έλεγχο των φωτοβολταϊκών και της αποθήκευσης ενέργειας για τη διασφάλιση σταθερής λειτουργίας εκτός δικτύου με υψηλή αναλογία φωτοβολταϊκών-αποθήκευσης 2:1, η οποία συμβάλλει στη μείωση του σταθμισμένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) του συστήματος κατά 30%. Οι λύσεις έχουν αναγνωριστεί από τους πελάτες σε πολλά έργα που αποτελούν ορόσημα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου έργου αποθήκευσης ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Σιγκαπούρη, καθώς και του έργου 1,3 GWh Ερυθράς Θάλασσας στη Σαουδική Αραβία, του πρώτου έργου 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του μεγαλύτερου αποθήκευσης ενέργειας εκτός δικτύου.

Ο Matthias Rabe,General Manager of Electrical,Solar&Commercial Products Asia-Pacific τουTÜV Rheinland Group, τόνισε τη σημασία της ηλιακής ενέργειας και του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (ESS) και κυκλοφόρησε με τηHuawei το All-scenario PV Safety White Paper για την ασφάλεια φωτοβολταϊκών για κάθε σενάριο, πιστοποιώντας ότι οι λύσεις FusionSolar πληρούν καθόλα τα πρότυπα ασφάλειας καθορίζοντας παράλληλα τα βιομηχανικά πρότυπα ασφάλειας για εφαρμογές φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης ενέργειας.

ΟAllen Zeng,Vice President of Global Marketing,Sales and ServicesτηςHuawei Digital Power, σημείωσε ότι η παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας ανθεί, με την περιοχή της Ασίας του Ειρηνικού να αναμένεται να πρωτοστατήσει με κλίμακα αγοράς 68% το 2026. Τόνισε την ανάγκη επιλογής ενός προηγμένου συστήματος υπηρεσιών αποθήκευσης ενέργειας με προσανατολισμό στο μέλλον. Το νέο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (ESS) διαθέτει μακροπρόθεσμη σταθερότητα, ασφάλεια συστήματος, προληπτική αποτροπή και ευέλικτη βελτιστοποίηση. Βασισμένη σε 30 χρόνια επιτυχημένης εμπειρίας εξυπηρέτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ηHuawei Digital Powerμπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τη μακροπρόθεσμη λειτουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας και να γίνει ο προτιμώμενος συνεργάτης πελατών διεθνώς.

ΟTian Zheng,Senior Business Manager τηςChina Export and Credit Insurance Corporation(SINOSURE), ανέφερε χαρακτηριστικά: «ΗSINOSUREαποδίδει μεγάλη σημασία στην παγκόσμια τάση της ενεργειακής μετάβασης και αναμένει μεγαλύτερη συμμετοχή στην πράσινη χρηματοδότηση. Το 2022, ηSINOSUREπαρείχε ασφάλιση για 96 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μαλαισία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη, διευκολύνοντας τον πράσινο μετασχηματισμό στην περιοχή της Ασίας του Ειρηνικού».

ΟDr.George Garabandic,Principal Consultant&Energy Storage Lead APAC,DNV, στην ομιλία του με θέμα «grid-forming αποθήκευση ενέργειας» ανέφερε: «Grid forming έξυπνες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης θα διασφαλίσουν τη σταθερή λειτουργία των νέων συστημάτων ισχύος. Χαίρομαι που η λύση FusionSolar Smart PV+ESS έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτό είναι ένα έργο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αποθήκευση ενέργειας και έχει μεγάλη σημασία για την εφαρμογή της πράσινης ενέργειας στην Ασία του Ειρηνικού».

Για να επιτευχθούν οι στόχοι ουδετερότητας άνθρακα, η βιομηχανία εστιάζει ολοένα και περισσότερο στον σχεδιασμό και τις τάσεις των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (ESS) μεγάλης κλίμακας. Σε μια συζήτηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι James Lee (Solution Director Smart PV APAC, Huawei Digital Power), Kollsman Chan (APAC Regional Head Business Development, Munich RE), Thomas Lim (Deputy General Manager of PacificLight Energy), Alfredo Jakub [Power & Renewables Lead (SEA), RINA Tech] και ο Jasper Wong (MD, Head of Real Estate & Hospitality and Construction & Infrastructure Sector Solutions Group, United Overseas Bank) συζήτησαν για την ασφάλεια, τη σύνδεση στο δίκτυο, το Ο&Μ (Λειτουργία και Συντήρηση) καθώς και για ζητήματα απόδοσης παραγωγής ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας και διερευνημένες λύσεις αυτών. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών και πώς μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογική καινοτομία για την κατασκευή πράσινης και ασφαλούς ηλεκτρικής ενέργειας για την επίτευξη πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ατενίζοντας το μέλλον, ηHuaweiθα συνεργαστεί με πελάτες και συνεργάτες παγκοσμίως για να συνεχίσει να καινοτομεί και να αναπτύσσει πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και λύσεις έξυπνων φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (Smart PV+ESS), με στόχο να επιταχύνει την ανάδειξη των πράσινων φωτοβολταϊκών σε κύρια πηγή ενέργειας για κάθε σπίτι και επιχείρηση και να δημιουργήσει ένα πιο πράσινο, καλύτερο μελλον.