Το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία στον κόσμο λαμβάνει άδεια σχεδιασμού

Το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία στον κόσμο λαμβάνει άδεια σχεδιασμού
Τρίτη, 25/07/2023 - 11:43

Οι τοπικές αρχές στην περιοχή του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν πολεοδομική άδεια στη βρετανική εταιρεία ανάπτυξης ενεργειακών υποδομών Carlton Power για την κατασκευή του μεγαλύτερου στον κόσμο συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, το οποίο θα κοστίσει 963 εκατομμύρια δολάρια (750 εκατομμύρια λίρες).

Η Carlton Power σχεδιάζει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει ένα έργο ισχύος 1GW (1040MW / 2080MWh) που θα βρίσκεται στο Trafford Low Carbon Energy Park στο ευρύτερο Μάντσεστερ, δήλωσε η εταιρεία τη Δευτέρα ανακοινώνοντας ότι έλαβε την άδεια σχεδιασμού από το Trafford Council, την τοπική αρχή σχεδιασμού.

Με την επιφύλαξη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID), η κατασκευή του συστήματος αποθήκευσης μπαταριών αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024 και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Η Carlton Power βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με εταιρείες για τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στο Trafford (BESS).

Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες είναι το δεύτερο μεγάλο ενεργειακό έργο της Carlton Power που έχει εγκριθεί για το περίπου 12 εκταρίων ενεργειακό πάρκο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα Trafford, οκτώ μίλια νότια του Μάντσεστερ. Το άλλο έργο είναι ένα σύστημα υδρογόνου 200 MW του Trafford Green Hydrogen, του οποίου η πρώτη φάση (15-20 MW) πρόκειται επίσης να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Το έργο πράσινου υδρογόνου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του Trafford τον Σεπτέμβριο του 2022, καθιστώντας το, το μεγαλύτερο εγκεκριμένο σύστημα πράσινου υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Carlton Power εξασφάλισε επίσης πρόσφατα άδεια σχεδιασμού για έναν από τους πρώτους αγωγούς υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο στην τοποθεσία Trafford.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ποντάρει πολλά στο υδρογόνο, την αποθήκευση ενέργειας και την αύξηση των υπεράκτιων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας για να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Ωστόσο, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζουν εμπόδια στη σύνδεση με το δίκτυο σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ενώ η αποθήκευση μπαταριών πρέπει να κάνει άλμα προκειμένου να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό όταν ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός για την παραγωγή ηλιακής ή αιολικής ενέργειας.

Περισσότερα από 1.000 αιολικά και ηλιακά έργα με άδεια σχεδιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να ξεκινήσουν την κατασκευή τους λόγω των προκλήσεων για τη σύνδεση με το εθνικό δίκτυο, προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα η Ένωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (LGA).