Αποσύρθηκε η διάταξη που επέτρεπε την αξιοποίηση του ειδικού τέλους υπέρ ΟΤΑ για δαπάνες που δεν αφορούν άμεσα τις τοπικές κοινότητες

Αποσύρθηκε η διάταξη που επέτρεπε την αξιοποίηση του ειδικού τέλους υπέρ ΟΤΑ για δαπάνες που δεν αφορούν άμεσα τις τοπικές κοινότητες
Τετάρτη, 07/10/2020 - 17:16

Αποσύρθηκε το άρθρο 47 του νομοσχεδίου που έδινε τη δυνατότητα στους Δήμους να μην χρησιμοποιούν τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών των σταθμών ΑΠΕ αποκλειστικά για έργα στις τοπικές κοινότητες όπου είναι εγκατεστημένα τα έργα, αλλά και για άλλες ανάγκες τους.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούσε στην τροποποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας και στη λειτουργία των ΟΤΑ, έδινε τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να αποφασίζουν την εξόφληση οφειλών πάσης φύσεως από χρήματα που προέρχονται από το ειδικό τέλος των ΑΠΕ.

Η συγκεκριμένη διάταξη είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση Σωματείων και Φορέων του κλάδου Ενέργειας ενώ η ΕΛΕΤΑΕΝ είχε ζητήσει την απόσυρση της τονίζοντας πως είναι λανθασμένη και έχει δημιουργήσει αισθήματα αδικίας σε κατοίκους κοινοτήτων που φιλοξενούν αιολικά πάρκα.

Μάλιστα σε σχετική επιστολή της προς το ΥΠΕΝ ανέφερε:

«Τα αιολικά πάρκα προσφέρουν σημαντικά στις τοπικές κοινωνίες. Ανάμεσα στα οφέλη που αποδίδουν, περιλαμβάνεται και το θεσμοθετημένο από το νόμο ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ. Το τέλος αυτό παρακρατείται αυτόματα, ισούται με το 3% του κύκλου εργασιών των αιολικών πάρκων και αποδίδεται ως εξής (ν. 3468/2006, άρ. 25):

  • 1,7% στους ΟΤΑ εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί,
  • 1% στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς,
  • 0,3% στο Πράσινο Ταμείο

Όμως, με το άρθρο 47 του σχεδίου νόμου για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας κλπ. (που κατατέθηκε στη Βουλή την 29.9.2020), δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να χρησιμοποιούν για τρέχουσες ανάγκες τους, το ειδικό τέλος 1,7% που τους αποδίδεται. Δηλαδή τους δίνεται η δυνατότητα να παρεκκλίνουν από όσα προβλέπει σήμερα ο νόμος (ν. 3468/2006, άρ. 25), που τους υποχρεώνει με τους πόρους αυτούς.