Προς την… πρίζα το φωτοβολταϊκό πάρκο της Metro Energy της οικογένειας Παντελιάδη

Προς την… πρίζα το φωτοβολταϊκό πάρκο της Metro Energy της οικογένειας Παντελιάδη
Τρίτη, 23/04/2024 - 06:21

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο σχεδιασμός της οικογένειας Παντελιάδη για παραγωγή φθηνότερης ενέργειας με τη δραστηριοποίησή της στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μέσω της Metro Energy, εταιρείας που συστάθηκε τον περασμένο Ιούλιο από τα αδέλφια Αριστοτέλη και Στέφανο Παντελιάδη που δραστηριοποιούνται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο με τον όμιλο Metro και στην αγορά τυροκομικών με τις εταιρείες Ηπειρος και Οπτιμα, στοχεύουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας για την μείωση του κόστους και την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας.

Ηδη η εταιρεία κατασκευάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 5,19 MW στη Δυτική Αχαία και ξεκινά τη διαδικασία για την υποβολή αίτησης χορήγησης οριστικής αίτησης προσφοράς σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ. Για τον λόγο αυτό λίγες ημέρες πριν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜETRO AEBE αποφάσισε την παροχή ειδικής άδειας για τη σύναψη με την Metro Energy ειδικής άδειας, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, για τη σύναψη από την εταιρεία αίτησης σύμβασης για την έκδοση έξι εγγυητικών επιστολών ύψους 791.000 ευρώ η κάθε μία. Οι εγγυητικές επιστολές συνολικής αξίας 4,746 εκατ. ευρώ απευθύνονται προς τον ΑΔΜΗΕ και η κάθε μια είναι διάρκειας δύο ετών. Οι εγγυητικές επιστολές σύμφωνα αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η αίτηση χορήγησης οριστικής προσφοράς στον ΑΔΜΗΕ.

Η αίτηση σύμβαση για την έκδοση των έξι εγγυητικών επιστολών με την Τράπεζα, υπέρ της Metro Energy θα συναφθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε αυτή την απόφασή του περί της παροχής ειδικής άδειας για την παροχή της συγκεκριμένης εγγύησης ενώ όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ «η εταιρεία έχει όφελος από την πρόοδο των εργασιών της ωφελούμενης και η σύναψη της αίτησης – Σύμβασης για την έκδοση των έξι εγγυητικών επιστολών με την Τράπεζα, υπηρετεί το εταιρικό συμφέρον διότι, ως γνωστόν, η εταιρεία Metro Energy A.E πρόκειται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία φωτοβολταικού πάρκου την οποία ενέργεια η εταιρεία μας θα αγοράζει σε συμφέρουσες τιμές».

Σημειώνεται ότι ήδη ο όμιλος Metro έχει προχωρήσει σε άλλη μια κίνηση στον στόχο για ενεργειακή αυτονομία και χαμηλότερο κόστος ενέργειας συνάπτοντας διμερές συμβόλαιο με αιολικό πάρκο, το οποίο κατασκευάζεται και όταν μπει σε λειτουργία θα καλύψει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του δικτύου σούπερ μάρκετ. Οι ετήσιες ανάγκες των σούπερ μάρκετ του ομίλου μαζί με τις αποθήκες ανέρχονται σε 120.000 MWh και το ενεργειακό κόστος του 2022 ήταν 26 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων). Ο όμιλος Metro στα θέματα εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας αποτελεί μια από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πρωτοπορεί με επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει από το 2016. Ηδη σε 82 καταστήματα του ομίλου έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά στις στέγες των σούπερ μάρκετ, μια επένδυση της τάξης των 19 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας το 25% των αναγκών μέσω της ιδιοπαραγόμενης πράσινης ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ