Κλειδώνουν οι αλλαγές στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι

Κλειδώνουν οι αλλαγές στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι
Τετάρτη, 27/03/2024 - 08:11

Εντός των επόμενων ημερών κλειδώνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ.και θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου μήνα.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά θα επιδοτείται η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, με την υποβολή των αιτήσεων να γίνεται σε ένα πληροφοριακό σύστημα.Οι λεπτομέρειες θα κλειδώσουν ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας στοχεύει να εντάξει ομάδες αγροτών στο πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο είχε προαναγγελθεί πριν λίγους μήνες για να στηρίξει τους δήμους και τις περιφέρειες, στο οποίο θα μπουν και οι ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ. Στόχος να καλυφθεί το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως ανέφερε χθες η κα Σδούκου «οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων που έχουν ένα σημαντικό ενεργειακό κόστος γιατί έχουν γεωτρήσεις και ξοδεύουν πολύ ρεύμα έχουν ένα συσσωρευμένο χρέος 87 εκατομμυρίων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτοί οι οργανισμοί που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους όταν κουβαλούν στην πλάτη τους ένα τέτοιο χρέος, το οποίο κάθε χρόνο συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο, δεν είναι βιώσιμο. Ένα από τα μέτρα λοιπόν, ήταν ότι εμείς θα προχωρήσουμε σε μία ρύθμιση αυτού του χρέους για να μπορέσουν οι οργανισμοί αυτοί να ανακουφιστούν, να ανασάνουν σε σχέση με το παρελθόν, με το τι κουβαλούν ως χρέος. Μια σημαντική ρύθμιση όπου θα μπορούν σε διάρκεια δέκα ετών και χωρίς τόκο, χωρίς επιτόκιο, το οποίο θα το καλύψουμε εμείς ως πολιτεία, να προβούν στην αποπληρωμή του χρέους τους. Ειδικά για τη Θεσσαλία να πω ότι η πολιτεία θα αναλάβει το 75% να καλύψει αυτό το χρέος».