Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για τις ΑΠΕ και τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για τις ΑΠΕ και τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα
Παρασκευή, 08/03/2024 - 08:41

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων βρέθηκαν στο επίκεντρο Ημερίδας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 στο πλαίσιο της 2 ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green».

Στην κεντρική ομιλία του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε μεταξύ άλλων, πως το εθνικό σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα προχωρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι την επόμενη δεκαετία η λειτουργία τους θα δημιουργήσει ποιοτική ενέργεια, θα καταστήσει τη χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη, αλλά και -εξαιρετικά σημαντικό- ενεργειακά εξαγωγική. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, πως το αιολικό δυναμικό μπορεί να δώσει το έναυσμα για τη δημιουργία μίας ισχυρής βιομηχανίας που θα εξειδικεύεται στα επιπλέοντα εξωχώρια αιολικά πάρκα, φέροντας πρόσθετο ΑΕΠ στη χώρα. Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε εξάλλου, ότι χρειάζονται σύγχρονες υποδομές για την εγκατάσταση των υπεράκτιων αυτών αιολικών πάρκων και πως το ελληνικό κράτος προχωρά στον απαιτούμενο σχεδιασμό, δίνοντας λύσεις με περιβαλλοντική ευαισθησία σε όλα τα θέματα που ενσκήπτουν στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, αξιοποιεί και τις περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε να δημιουργήσει συνολικά όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα κάνουν ελκυστική σε σοβαρούς διεθνείς επενδυτές την επένδυση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Εκπροσωπώντας τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Στρατηγικής και Διεθνών θεμάτων και Προϊστάμενος Τμήματος Υποδομών Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, Δρ. Γεώργιος Λοΐζος, στην εισήγησή του αποσαφήνισε τις έννοιες που συνδέονται με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και έδωσε διευκρινίσεις για το τι θα κάνει ο κάθε φορέας στον τομέα αυτό. Αναφέρθηκε στα μοντέλα σύνδεσης υπεράκτιων αιολικών και στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ελληνικού συστήματος μεταφοράς. Όπως είπε, η ΡΑΑΕΥ εγκρίνει το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ, τον επιμερισμό του κόστους των υπεράκτιων δικτύων και όλων των αναγκαίων υποδομών για τη σύνδεση των σταθμών ανακτάται μέσω των χρεώσεων χρήσης συστήματος.

«Το εθνικό σχέδιο εντοπίζει 25 περιοχές σε όλη τη χώρα που εν δυνάμει μπορούν να γίνουν περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος προσθέτοντας πως «αυτές οι περιοχές καλύπτουν μία έκταση 2.712 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με μία συντηρητική εκτίμηση θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αιολικό δυναμικό της τάξης των 12,4 GIGA». Ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξουν τα πρώτα έργα το 2030-32 και πως η ΕΔΕΥΕΠ δουλεύει εντατικά και με ταχείς ρυθμούς σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ξένους φορείς και επενδυτικά σχήματα για να κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Σχετικά με τα σταθερής έντασης θαλάσσια αιολικά πάρκα, είπε πως έχουν εκδοθεί ήδη οι δύο πρώτες άδειες στην περιοχή Αλεξανδρούπολης -Σαμοθράκης τα οποία είναι για 600 MW και είπε πως αυτά τα πρώτα έργα θα μπουν στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Ο Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και Δικηγόρος, κ. Δημήτριος Μέλισσας τάχθηκε υπέρ του εξειδικευμένου χαρακτήρα του υφιστάμενου νόμου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα αποτελέσει πρόκριμα έναντι των ενδεχόμενων συγκρούσεων που θα προκύψουν με άλλες δραστηριότητες όπως είναι ο τουρισμός, οι υπεράκτιοι αλιείς, η ενάλια αρχαιολογία. Σημείωσε πως πρέπει να επιλυθούν τα ζητήματα της αλληλοεπίδρασης των δραστηριοτήτων στον παράκτιο χώρο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Παναγιώτης Λαδακάκος τόνισε: «Το 2023 στη χώρα μας, σε συνέχεια της ψήφισης του νόμου για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, έγιναν σημαντικά βήματα προόδου, με σημαντικότερη την ανακοίνωση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ. Η Πολιτεία οφείλει να επιβεβαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες της αγοράς, αυξάνοντας ταχύτητα και λαμβάνοντας εγκαίρως τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Τόσο για την ταχεία υλοποίηση των επόμενων βημάτων που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, όσο και για την ενίσχυση των απαραίτητων υποδομών και την προσαρμογή της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις αστοχίες που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο έτος σε άλλες, ωριμότερες αγορές ΥΑΠ και στα μαθήματα που προέκυψαν. Με έγκαιρο, σωστό σχεδιασμό και διαρκή προσπάθεια, θα διασφαλιστεί η επιτυχημένη πορεία της χώρας μας σε αυτό το εθνικό στοίχημα».

raaey1.jpg

Στο μέρος της Ημερίδας με τίτλο «Τρέχουσες εξελίξεις για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ» ο Διευθυντής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ, κ. Ιωάννης Χαραλαμπίδης παρουσίασε τα αποτελέσματα της Α΄ και Β΄ Ανταγωνιστικής Διαδικασίας Μονάδων Αποθήκευσης που έγιναν τον Αύγουστο 2023 και τον Φεβρουάριο 2024. Στα αποτελέσματα περιλαμβάνονται οι επιλέξιμοι σταθμοί, καθώς και τα κριτήρια κατάταξης των Σ.Α.Η.Ε. προκειμένου να εγκριθούν για χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της Διεύθυνσης ΑΠΕ & Αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ προχώρησαν σε αναλυτικές παρουσιάσεις για τον τομέα των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα:

Ο κ. Άγγελος Χαντζηγιάννης, έκανε συγκεντρωτική παρουσίαση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων ΑΠΕ και έργων ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση δίνοντας έμφαση στα ειδικότερα ζητήματα που ανακύπτουν και απασχολούν έντονα τον επενδυτικό κόσμο, αναφορικά με τις επιτρεπόμενες περιοχές υποβολής νέων αιτήσεων, τη μεταφορά θέσης εγκατάστασης των σταθμών, την αύξηση ορίων των πολυγώνων, τη συνένωση/κατάτμηση Βεβαιώσεων Παραγωγού, καθώς και την υποβολή νέων αιτήσεων μετά από παύση Βεβαίωσης / απόρριψη αίτησης για την ίδια θέση εγκατάστασης.

Η κ. Ματίνα Λαμπράκη παρουσίασε τα ψηφιακά εργαλεία της Αδειοδότησης έργων ΑΠΕ και Αποθήκευσης και αναφέρθηκε στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, την ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για αδειοδότηση και στον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. όπου βρίσκονται αποτυπωμένα και ελεύθερα προσβάσιμα τα στοιχεία των αδειοδοτημένων σταθμών.

Η κ. Δωροθέα Πολίτη σημείωσε πως «με τη σημερινή αναφορά στα στατιστικά στοιχεία έργων ΑΠΕ γίνεται σαφές ότι οι Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας παραμένουν σε αναπτυξιακή πορεία» προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή οι ισχύουσες άδειες παραγωγής/βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας έργων ΑΠΕ φτάνουν τις 5.693 με συνολική μέγιστη ισχύ 97,7 GW. Ενώ, οι ισχύουσες βεβαιώσεις ηλεκτρικής ενέργειας 11Α -σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάτε από το δίκτυο, φτάνουν τις 160 με 9,05 GW, με εγκατεστημένη χωρητικότητα 17,36 GWh και εγγυημένη χωρητικότητα 14,39 GWh. Επιπλέον, οι ισχύουσες βεβαιώσεις Ειδικών Έργων 11Β – σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάτε από το δίκτυο φτάνουν τις 109 με 3,36 GW, με εγκατεστημένη χωρητικότητα 14,24 GWh και εγγυημένη χωρητικότητα 12,67 GWh».

Η κ. Ευθυμία Ανεμοδουρά ανέπτυξε το θέμα της παρακολούθησης των οροσήμων που έχει θεσπίσει ο νόμος της αδειοδότησης 4685/2020 ως προς τις Άδειες Παραγωγής/Βεβαιώσεις Παραγωγού προκειμένου να διασφαλίζεται η υλοποίηση των έργων ΑΠΕ.

Και τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Λεβεντάκος παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο προβλέφθηκε η Εγγυητική Επιστολή Βεβαίωσης Παραγωγού ως στοιχείο τυπικής πληρότητας της αίτησης για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, έκανε αποτύπωση του αρχείου των Εγγυητικών Επιστολών της Αρχής, καθώς και αναλυτική επεξήγηση των περιπτώσεων επιστροφής, αντικατάστασης, παράτασης διάρκειας και κατάπτωσης αυτών.

Επισυνάπτονται όλες οι παρουσιάσεις της Ημερίδας.