Συμμετοχή όλων των μικρών έργων ΑΠΕ σε ανταγωνιστικές διαδικασίες

Συμμετοχή όλων των μικρών έργων ΑΠΕ σε ανταγωνιστικές διαδικασίες
Παρασκευή, 01/03/2024 - 07:07

Αναγκαστικά υποχρεωτική καθιστά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη συμμετοχή όλων των μικρών έργων ΑΠΕ σε ανταγωνιστικές διαδικασίες προκειμένου να λάβουν λειτουργική ενίσχυση.

Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των εγγυημένων τιμών που λαμβάνουν σήμερα και που κινούνται στα υψηλά επίπεδα των 67,75 ευρώ/MWh για φωτοβολταϊκα έως 500 kW και στα 68,87 ευρώ/MWh για φωτοβολταϊκά έως 1 MW Ενεργειακών Κοινοτήτων και αγροτών.

Από τη ρύθμιση δεν εξαιρούνται έργα που έχουν πάρει όρους σύνδεσης με το δίκτυο και έχουν «κλειδώσει» λειτουργική ενίσχυση την οποία βάσει του υφιστάμενου πλαισίου μπορούν να διατηρήσουν εάν έχουν ολοκληρώσει τα έργα τους έως και τον Αύγουστο του 2024.

Το αναμενόμενο πολυνομοσχέδιο θα φέρει αλλαγές και στο καθεστώς των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα μεγάλα έργα ΑΠΕ. Οι αλλαγές εντάσσονται στις κατ’ αρχήν ρυθμίσεις για την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο.

Για όλα τα νέα έργα ΑΠΕ θα είναι υποχρεωτική η προσθήκη σταθμού αποθήκευσης για να μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς διασφάλισης λειτουργικής ενίσχυσης, ενώ τίθενται και περιορισμοί στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας επιπλέον αυτών που ισχύουν σήμερα.

Οι επιλέξιμοι σταθμοί που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν σταθμό αποθήκευσης θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε τροποποίηση των αδειών και εγκρίσεων που απαιτούνται για την εγκατάσταση.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές θα χειρίζονται τις σχετικές αιτήσεις κατά απόλυτη προτεραιότητα.