Αρρυθμίες με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Αρρυθμίες με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες
Παρασκευή, 01/03/2024 - 07:01

Τι συμβαίνει με τις περιπτώσεις ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικία και το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη.

Την προηγούμενη χρονιά προβλέφθηκε η εγκατάσταση περίπου 250.000 συστημάτων φωτοβολταϊκών στις στέγες ισχύος 10KW και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το πρόγραμμα επιδότησης το οποίο τρέχει από τον προηγούμενο Μάιο. Μπήκε βέβαια ως προϋπόθεση για όλους η απόκτηση και μπαταρίας. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως το αρχικό ενδιαφέρον δεν μεταφράστηκε και στις συνδέσεις. Εντός του 2023 διασυνδέθηκαν, μεταξύ άλλων, και 1.795 μικρά συστήματα με μπαταρία (12,66 MWh) στο πλαίσιο του προγράμματος "Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” σύμφωνα με το σύνδεσμο εταιριών φωτοβολταϊκών. «Τα φωτοβολταϊκά είναι μακράν η πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με πάνω από 72.500 εγκατεστημένα συστήματα όλων των μεγεθών σε όλη τη χώρα ως τα τέλη του 2023, αριθμός που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς» τόνιζε πρόσφατα σε έκθεσή του ο ΣΕΦ. Υπενθυμίζεται πως σε πρώτη φάση είχε μπει στόχος να μπουν περίπου 35.000 συστήματα. Επομένως βρισκόμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων.

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα ξεκίνησε σε μια περίοδο όπου φαινόταν η αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο, αλλά συνέχιζε να υπάρχει η επιδότηση ρεύματος. Πλέον βρισκόμαστε σε ένα άλλο τοπίο. Χωρίς επιδοτήσεις και με μειωμένες τιμές. Στο πλαίσιο του προγράμματος η μέγιστη επιλέξιμη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση που θα χρηματοδοτείται ορίζεται στα 10,8kW. Στις περιπτώσεις φωτοβολταϊκου σταθμού σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης, το σύστημα αποθήκευσης θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα ίση με την εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα. Η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης ανά εγκατάσταση στο πλαίσιο του Προγράμματος ορίζεται στις 10,8kWh.

Τι γίνεται στην περίπτωση ιδιοκτήτη διαμερίσματος πολυκατοικίας

Σύμφωνα με τον Οδηγό του Προγράμματος και συγκεκριμένα με το άρθρο 11 επισημαίνεται πως στην περίπτωση που ο αιτών πρόκειται να εγκαταστήσει το σύστημα σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο απαιτείται η Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συνιδιοκτητών Πολυκατοικίας. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση Απόφασης Γενικής Συνέλευσης Συνιδιοκτητών της Πολυκατοικίας (π.χ. μονοκατοικία ή διπλοκατοικία), ο ωφελούμενος δύναται να υποβάλει επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση με την έγκριση και υπογραφή των λοιπών συνιδιοκτητών.