Δ. Βαρλάμης: Να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες στο θέμα των περικοπών στις ΑΠΕ

Δ. Βαρλάμης: Να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες στο θέμα των περικοπών στις ΑΠΕ
Τρίτη, 12/12/2023 - 06:26

«Σε κάθε περίπτωση θα είναι σίγουρο λάθος, εάν ο επενδυτής δεν ξέρει τους κανόνες», τονίζει ο, Διευθυντής Πωλήσεων της JinkoSolar στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Αντιπρόεδρος του ΣΕΦ αναφορικά με τις περικοπές.

Η Ελλάδα όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις ΑΠΕ. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον ηλεκτρικό χώρο και να υπάρχει ένα σταθερό τοπίο, όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Όπως έχουμε αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας εκτός από το μοντέλο των περικοπών φαίνεται πως εξετάζει και άλλες κινήσεις. Μία από αυτές είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε έργα που έχουν οριστικούς όρους σύνδεσης να έχουν σταθερές ταρίφες, εάν επιλέξουν να μπουν σε αυξημένους περιορισμούς έγχυσης. Όπως έχει γράψει το iEnergeia.gr το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται να υλοποιήσει ένα διαγωνισμό για φωτοβολταϊκά με μπαταρία. Σκέψη της ηγεσίας του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί όροι σύνδεσης και για να δοθούν και άλλοι θα πρέπει να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος. Με τον εξής τρόπο: δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν όρους σύνδεσης να βάλουν μπαταρίες. Στο πλαίσιο αυτό από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει ένα διαγωνισμός 2GW για να κατοχυρώσουν τα εν λόγω έργα ταρίφα. Βέβαια θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ύψος της ενίσχυσης και αν αυτό το σχήμα χρειάζεται έγκριση από την κομισιόν.

Όπως αναφέρει στο iEnergeia.gr. o κ. Δημήτρης Βαρλάμης, Διευθυντής Πωλήσεων της JinkoSolar στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Αντιπρόεδρος του ΣΕΦ ο ηλεκτρικός χώρος δεν καλύπτει αυτή τη στιγμή τις αιτήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σχολιάζοντας το μέτρο των περικοπών, όπως και την πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας να διεξαχθεί διαγωνισμός από τη νέα χρονιά στα έργα που θα προσθέσουν μπαταρία ο κ. Βαρλάμης ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία και σίγουρα να γνωρίζει ο επενδυτής αν τον συμφέρει να ακολουθήσει το μοντέλο των περικοπών ή να επενδύσει στις μπαταρίες. Οι μπαταρίες όπως προσθέτει είναι ακριβές και μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποιο πρόγραμμα στήριξης. Μάλιστα, επισημαίνει πως ένα έργο κρίνεται αν είναι προς το συμφέρον του επενδυτή από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως αν το σημείο που έχει επιλεγεί είναι σε μεγάλη απόσταση από το δίκτυο. Μπορεί στην προκειμένη περίπτωση όπως αναφέρει να μην είναι βιώσιμο το συγκεκριμένο έργο μέσα σε καθεστώς περικοπών.

«Σε κάθε περίπτωση θα είναι σίγουρο λάθος, εάν ο επενδυτής δεν ξέρει τους κανόνες», τονίζει ο, Διευθυντής Πωλήσεων της JinkoSolar στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Αντιπρόεδρος του ΣΕΦ αναφορικά με τις περικοπές. Σημείωσε πως είναι κρίσιμο να υπάρχει μια απόφαση, η οποία δεν θα αλλάξει. Από κει και πέρα, ο κ. Βαρλάμης επισημαίνει πως εξίσου σημαντικό θέμα είναι η ολοκλήρωση των διεθνών διασυνδέσεων για να φτάσει η παραγόμενη ενέργεια στην Ευρώπη και πως σε αυτή την περίπτωση ρόλο θα παίξει η επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών. «Η Ελλάδα αναπτύσσεται πιο γρήγορα στον τομέα των ΑΠΕ, σε σχέση με άλλες χώρες και είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες χώρες σε σχέση με τις εξελίξεις στον τομέα των μπαταριών», αναφέρει ο κ. Βαρλάμης.